3 min. čitanja

Analize upozoravaju na nikad toplija mora i oceane u 2022. godini

Analize upozoravaju na nikad toplija mora i oceane u 2022. godini
Foto: Pixabay

Prošle su godine svjetska mora i oceani bili najtopliji ikad zabilježeni, pokazujući duboke i sveprisutne promjene koje su emisije štetnih plinova u atmosferi uzrokovane ljudskim djelovanjem učinile klimi planeta.

Više od 90% viška topline zarobljene emisijama stakleničkih plinova apsorbira se u oceanima. Zapisi, počevši od 1958. godine, pokazuju neumoljiv porast temperature oceana, s ubrzanjem zagrijavanja nakon 1990. godine.

Temperature površine mora uvelike utječu na svjetsko vrijeme. Topliji oceani pomažu napuniti ekstremne vremenske uvjete, što dovodi do intenzivnijih uragana i tajfuna i više vlage u zraku, što donosi intenzivnije kiše i poplave. Toplija voda se također širi, povećavajući razinu mora i ugrožavajući obalne gradove, piše Guardian.

Na temperaturu oceana daleko manje utječe prirodna klimatska varijabilnost od temperature atmosfere, što oceane čini neporecivim pokazateljem globalnog zatopljenja.

"Zemljini energetski i vodeni ciklusi duboko su izmijenjeni"

Očekuje se da će prošla godina biti četvrta ili peta najtoplija zabilježena za površinske temperature zraka kada se uspoređuju konačni podaci. Tijekom 2022. vidjeli smo treći događaj La Niña zaredom, što je hladnija faza nepravilnog klimatskog ciklusa sa središtem na Pacifiku koji utječe na globalne vremenske obrasce. Kad se El Niño vrati, globalne temperature zraka bit će još više.

Međunarodni tim znanstvenika koji je izradio novu analizu topline oceana zaključio je: "Zemljini energetski i vodeni ciklusi duboko su izmijenjeni zbog emisije stakleničkih plinova ljudskim aktivnostima, potičući sveprisutne promjene u Zemljinom klimatskom sustavu."

Prof. John Abraham, sa Sveučilišta St Thomas u Minnesoti i dio studijskog tima, rekao je:

- Ako želite izmjeriti globalno zagrijavanje, želite izmjeriti kamo ide zagrijavanje, a preko 90% odlazi u oceane. Mjerenje oceana najtočniji je način određivanja koliko je naš planet izvan ravnoteže. Dobivamo ekstremnije vrijeme zbog zagrijavanja oceana i to ima ogromne posljedice diljem svijeta.

Prof. Michael Mann, sa Sveučilišta Pennsylvania, također dio tima, rekao je:

- Topliji oceani znače da postoji više potencijala za snažnije oborine, kao što smo vidjeli prošle godine u Europi, Australiji i trenutno na zapadnoj obali SAD-a."

Rekao je da je analiza pokazala sve dublji sloj tople vode na površini oceana:

- To dovodi do većeg i bržeg intenziviranja uragana - nešto što smo također vidjeli protekle godine - budući da vjetrovi više ne bućkaju hladnu morsku vodu u nižim slojevima, koja bi inače prigušila intenziviranje ekstremnog vremena.

Mora i oceani najtopliji u posljednjih tisuću godina i zagrijavaju se brže nego bilo kada dvije tisuće godina

Istraživanje koje je u ponedjeljak objavila američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu pokazalo je da su mnoge ekstremne vremenske prilike u 2022. godini postale vjerojatnije i intenzivnije zbog klimatske krize, poput obilne kiše koja je uzrokovala razorne poplave u Čadu, Nigeru i Nigeriji.

Pouzdana mjerenja temperature oceana protežu se do 1940. godine, ali vjerojatno su oceani sada najtopliji u posljednjih tisuću godina i zagrijavaju se brže nego bilo kada u posljednjih 2000 godina.

Analiza, objavljena u časopisu Advances in Atmospheric Sciences, koristila je podatke o temperaturi prikupljene nizom instrumenata diljem mora i oceana te kombinirala zasebne analize kineskih i američkih timova kako bi izračunala sadržaj topline u prvih 2000 metara, gdje se odvija većina grijanja.

Oceani su apsorbirali oko 10 zettajoula više topline u 2022. nego 2021. godine, što odgovara svakoj osobi na Zemlji koja je cijeli dan, svaki dan, ama baš svaki dan, uključila 40 sušila za kosu.

Znanstvenici su također analizirali slanost, koja zajedno s temperaturom određuje gustoću morske vode i vitalni je pokretač cirkulacije oceana. Indeks varijabilnosti slanosti diljem oceana dosegao je rekordnu razinu u 2022. godini, pokazujući kontinuirano pojačavanje globalnog hidrološkog ciklusa.

Još jedna važna značajka oceana je stratifikacija, gdje raslojavanje morske vode gustoćom postaje jače. To ograničava miješanje dubljih, hladnijih i više hranjivih voda s površinskim vodama.

Dugoročni trend povećanja stratifikacije nastavio se i u 2022. godini, otkrili su znanstvenici, s "važnim znanstvenim, društvenim i ekološkim posljedicama".

Jedna od posljedica, rekao je Abraham, jest da manje miješanja u oceanu znači da površinski sloj apsorbira manje ugljičnog dioksida iz atmosfere, povećavajući globalno zagrijavanje.

- Sve je više pojava rekordnih toplinskih valova i suša na sjevernoj hemisferi, što je u skladu s intenzivnim zagrijavanjem oceana u Pacifičkom i Atlantskom oceanu srednje geografske širine - zaključak je znanstvenika.

Zagrijavanje oceana i utjecaji na ekstremne vremenske uvjete povećat će se sve dok čovječanstvo ne dosegne nultu neto emisiju.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.