5 min. čitanja

Puljanin postavlja solarne panele - Privatna firma riješila sve u deset dana, a na HEP čeka više od šest mjeseci

Puljanin postavlja solarne panele - Privatna firma riješila sve u deset dana, a na HEP čeka više od šest mjeseci
Foto: Pixabay

Do prije nekoliko mjeseci imali smo otprilike pet zahtjeva tjedno, dok sad imamo i do deset zahtjeva dnevno. Prema našim procjenama investicija od 30 do 35 tisuća kuna trebala bi se isplatiti u roku od cca pet godina. Naravno, treba uzeti u obzir rast cijena energije, rekao je ovlašteni instalater solarnih elektrana Ivo Šegota.

S porastom cijena električne energije potražnja za ugradnjom solarnih panela skočila je za više od 300 posto. Dok se u kontinentalnoj Hrvatskoj to dogodilo postupno tijekom ljeta, u Istri i ostatku primorja broj zahtjeva naglo je skočio s krajem turističke sezone.

Portal Istra24 razgovaro je s Puljaninom koji se odlučio na instalaciju solarnih panela, ali je ostao razočaran sporošću HEP-a, čije djelatnike čeka već više od šest mjeseci. Zbog bojazni da se ne zamjeri HEP-u i dodatno produži čekanje tražio je da ostane neimenovan.

- Pred nama je vrijeme u kojem će električna energija biti jako skupa. Supruga i ja imamo neku ušteđevinu za koju se bojimo da ju inflacija ne pojede pa smo odlučili investirati u solarnu elektranu za opskrbu obiteljske kuće. Namjera nam je postaviti sustav koji će proizvoditi oko 5000 Kw/h godišnje, a snage 3600 Kw. To je dovoljno za rasvjetu, hladnjak, perilicu i ostale kućanske potrebe, ali bez grijanja - kazao je sugovornik koji je u elektranu uložio nešto manje od 45 tisuća kuna.

Kasne odobrenja za solare i vjetroelektrane. Jedina dozvola izdana HEP-u?
Kasne odobrenja za solare i vjetroelektrane. Primljeno je 216 zahtjeva, a izdana samo jedna dozvola, i to HEP-u. Od 216 zahtjeva investitora u nove elektrane na sunce i vjetar te ostale obnovljive izvore energije, koji su u veljači ove godine pokrenuli proceduru ishođenja odobrenja za rad, samo je…

Računa da bi investiciju isplatio u najviše deset godina, no zbog inflacije i povećanja cijene to bi moglo biti bitno kraće. Nakon malo istraživanja izabrao je tvrtku koja je svoj dio posla odradila u desetak dana. Čekanje na HEP, međutim, produžilo se na više od šest mjeseci.

- Najgore u cijeloj priči je to što se nemaš kome obratiti. Kad je zahtjev predan rečeno mi je da je zakonski rok 15 dana, ali je moguće da ću čekati četiri do pet tjedana. Nakon pet tjedana nitko se nije javljao. Poslao sam nekoliko e-mailova sa zahtjevom za uvid o statusu predmeta no odgovor je uvijek isti: vaš zahtjev je proslijeđen nadležnima.

Tražio sam telefon nekoga za razgovor, ali opet sam dobio isti odgovor. Poslao sam još jedan e-mail s napomenom da cijene galopiraju pa je od početka radova cijena porasla za 48 posto. Poslao sam ukupno pet e-maila bez ikakve reakcije - govori.

Pet puta je, dodaje, odlazio i na šalter tražeći osobu za razgovor, ali dobio je samo savjet da pošalje požurnicu kojih je također poslao nekoliko. Više je puta razgovarao i s korisničkom službom HEP-a, ali sve bez rezultata.

Direktor HEP ODS Elektroistre Zvonko Liović ovako objašnjava razloge kašnjenja.

- Prije svega tu je povećanje zahtjeva za instalacijom solarnih elektrana za više od 500 posto na što ni jedna industrija nije  spremna. Energetska tranzicija je već u tijeku, a rast cijena dodatno otežava stvari. Interes za instalacijom solarnih elektrana zbilja je ogroman. Potom, tu su vrlo česti nepotpuni zahtjevi pa kad naša ekipa dođe na teren ustanovi da nešto nedostaje, npr. da ormarić nije pripremljen. Iako to piše u ugovoru stranke to mogu previdjeti. A često se događa da i certificirane tvrtke previde određene uvjete što onda rezultira kašnjenjem - rekao je Liović za Istra24.

Unatoč čekanju, nije zažalio što je krenuo u ovaj proces jer vjeruje da će uštede na struji, jednom kada paneli budu u funkciji, biti značajne.

- Prvo sam se detaljno informirao o tvrtkama koje pružaju ovu uslugu i izabrao jednu. Oni su mi pomogli da izaberem što mi je potrebno s obzirom na veličinu kuće i naše potrebe. Vrlo efikasno i brzo su odradili svu potrebnu dokumentaciju. Preuzeli su projektnu dokumentaciju - vlasnički list, uporabnu dozvolu, godišnju potrošnju struje, i proslijedili HEP-u. Ugradili su panele, postavili cijelu aparaturu, proveli struju od invertera do osigurača. Cijeli je postupak trajao desetak dana - rekao je.

Broj zahtjeva za instalacijom solarnih elektrana porastao za 600 posto u odnosu na lani

Ovlašteni instalater solarnih sustava Ivo Šegota objasnio je da dugotrajno čekanje HEP-ovih djelatnika treba pripisati manjku radne snage i povećanju broja zahtjeva za ugradnjom solarnih elektrana.

- Do prije nekoliko mjeseci imali smo otprilike pet zahtjeva tjedno, dok sada imamo i do deset zahtjeva - dnevno! Prema našim procjenama investicija od 30 do 35 tisuća kuna trebala bi se isplatiti u roku od cca pet godina. Naravno treba uzeti u obzir rast cijena energije. Država je cijene zamrznula, no ne znamo koliko će to trajati.

Svakako je dobro to što je od  1. listopada ukinut PDV na instalaciju solarnih elektrana za kućanstva, tako da je cijeli trošak sada 20-ak posto jeftiniji,  s napomenom da to vrijedi ako se uzme cjelokupna ponuda od opreme do završne instalacije.

PDV NA SOLARNE PANELE NULA POSTO! Plenković najavio paket mjera zbog poskupljenja
Vlada se vratila s godišnjeg odmora, a s prve sjednice najavljen je paket mjera u borbi s rastućom inflacijom i nadolazećih poskupljenja, osobito u energetskom sektoru. Premijer Andrej Plenković jutros je uz ostalo istaknuo da će stopa PDV-a na solarne panele biti snižena na nula posto, a…

Bilo bi dobro također da se obračun radi na godišnjoj bazi jer je to puno jednostavnije. Naime, problem je što ne smijete imati viška energije zbog rizika da od potrošača postanete proizvođač, a što za sobom nosi cijeli niz drugih pravila - objašnjava Šegota.

U prvih šest mjeseci ove godine HEP je izdao čak 600 posto više rješenja nego u istom razdoblju prošle godine.

Ova prepreka razočarala je brojne građane koji su se namjeravali prijaviti na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je otvoren 28. rujna. Oni, naime, suglasnost HEP-a neće dobiti na vrijeme da se prijave na natječaj.

Ivo Šegota moguće rješenje ovog problema vidi u spuštanju ovlasti za postavljanje solarnih elektrana s HEP-a na ovlaštene instalatere, piše Istra24.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Prelazak na obnovljive izvore energije svijetu bi mogao uštedjeti bilijune
Prelazak s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije svijetu bi do 2050. godine mogao uštedjeti čak 12 bilijuna dolara, podaci su studije provedene na Sveučilištu Oxford. BBC prenosi izvješće u kojemu se ističe da je razmišljanje po kojemu je brzi prelazak na čišće izvore energije skup, zapravo…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.