2 min. čitanja

Kasne odobrenja za solare i vjetroelektrane. Jedina dozvola izdana HEP-u?

Kasne odobrenja za solare i vjetroelektrane. Jedina dozvola izdana HEP-u?
Foto: Pixabay/Ilustracija

Kasne odobrenja za solare i vjetroelektrane. Primljeno je 216 zahtjeva, a izdana samo jedna dozvola, i to HEP-u.

Od 216 zahtjeva investitora u nove elektrane na sunce i vjetar te ostale obnovljive izvore energije, koji su u veljači ove godine pokrenuli proceduru ishođenja odobrenja za rad, samo je Hrvatska elektroprivreda, kako doznaje Jutarnji list, u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, odobrenje i dobila – za solarnu elektranu u Donjoj Dubravi u Međimurju, navodi dnevnik.

- Dosad je objavljeno deset javnih natječaja za izdavanje energetskog odobrenja, a ostale odluke o provedenim javnim natječajima su u izradi i bit će objavljene na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja - navode u Ministarstvu čije stručno povjerenstvo sprovodi proceduru ishođenja odobrenja za rad.

Drugim riječima, investitori u više od 200 elektrana na obnovljive izvore energije nisu se pomakli s mjesta u nastojanju da dobiju energetsko odobrenje bez kojeg ne mogu početi s radom.

Najviše projekata, prema ovome pozivu Ministarstva, “gura” HEP. Riječ je, računajući i spomenutu elektranu u Donjoj Dubravi, o 21 elektrani, od čega je 16 “solara”, tri vjetroelektrane te po jedna hidroelektrana i elektrana na pogon tzv. kogeneracije.

Iza HEP-a, po broju podnesenih zahtjeva, slijede Nautilus Technology iz Zaprešića (12 sunčanih elektrana), zagrebački RP Global Projekti d.o.o. (šest solara i dvije vjetroelektrane) i Adira Renewables d.o.o. (šest solara) te vinkovački Mamodo d.o.o. (pet sunčanih elektrana).

Na pitanje zašto je do sada riješeno samo deset zahtjeva investitora u elektrane u Ministarstvu kažu da “podnositelji zahtjeva za nekoliko desetaka pravodobno zaprimljenih iskaza interesa nisu dostavili valjanu dokumentaciju”, kao i da, dodaju, “projekti ne zadovoljavaju kriterije propisane odredbama Zakona o tržištu električne energije”.

Ipak, kako je potvrđeno, još nitko nije odbijen. “Konačni broj projekata za koje je iskazan interes, a koji ne zadovoljavaju propisane kriterije sukladno Zakonu o tržištu električne energije, znat će se po završetku detaljne obrade dokumentacije svih zaprimljenih iskaza interesa. U iduća dva tjedna nastavit će se s objavom javnih natječaja”, poručeno je iz Ministarstva, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović, prenosi N1.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.