1 min. čitanja

Pula je na današnji dan 1904. uvela tramvaj - prije Zagreba!

Pula je na današnji dan 1904. uvela tramvaj - prije Zagreba!
Foto: Unsplash

PULA - Pula je dobila tramvaj prije 119 godina, a koliko je bio popularan svjedoči podatak da je prvoga dana prometovanja, 25. ožujka, prodano oko 6.500 karata.

Početkom 20. stoljeća Pula je doživjela nagli rast i razvoj. Naime, u njoj se tada nalazio Arsenal i ratna mornarica, pa je u grad dolazilo stanovništvo iz svih krajeva nekadašnje Austro-Ugarske što je dovelo do problema u javnom prometu.

Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće u najvećem istarskom gradu živjelo je oko 60.000 stanovnika i bilo je prijeko potrebno osmisliti masovni prijevoz građana. Stoga je Austro-Ugarska Monarhija donijela zakon o ubrzanju gradnje lokalnih i gradskih željeznica.

Pula je tako 1904. dobila tramvaj koji je u to vrijeme bio vrlo popularan u Europi, a koliko je bio popularan u Puli svjedoči broj prodanih karata već prvog dana vožnje. Naime, toga dana, 25. ožujka, prodano je oko 6.500 karata.

Vagoni su bili krcati pogotovo nedjeljama kada je broj putnika dosezao čak 11.000. Ovi su podatci neobični pogotovo zato što je pulski tramvaj imao svega četiri vagona. Početna stanica nalazila se na željezničkom kolodovoru i imala je dva kraja ukupne dužine oko 7 km.

Izuzetna prednost pulskog tramvaja bila je širina tračnica koja je odgovarala širini željezničkih. Gradska uprava donijela je odluku o ukidanju tramvajskog prometa 1934. godine te su sve tračnice uklonjene.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.