1 min. čitanja

Prvi put na Jadranu raste broj kreveta u hotelima, a pada u privatnom smještaju

Prvi put na Jadranu raste broj kreveta u hotelima, a pada u privatnom smještaju
Foto: Pixabay

Prvi put na Jadranu raste broj kreveta u hotelima, a pada u privatnom smještaju. Smještajna struktura i dalje je na strani privatnih iznajmljivača – oni čine čak 51 posto ukupnih domaćih kapaciteta, a hoteli su na 14,98 posto

Pandemija je posljednje dvije godine prilično nagrizla turistički sektor, no službena turistička statistika daje nam za vjerovati kako se u njoj izrodilo i nešto dobro što bi u narednim godinama trebalo pokušati iskoristiti.

Riječ je o statistici smještajnih kapaciteta koja, valjda prvi put u povijesti, bilježi obrnute trendove. Odnosno, dogodila se gotovo nezamisliva situacija – da bilježimo povećanje kreveta u hotelskom smještaju, a da broj kreveta u onom komercijalnom privatnom istovremeno pada.

Pritom treba naglasiti kako je riječ o sitnim pomacima, ali ipak neobičnima za jednu zemlju u kojoj je privatni smještaj do pojave pandemije godišnje rastao po stopi od desetak posto.

Prema podacima koje je Jutarnji list dobio od Hrvatske turističke zajednice, u odnosu na srpanj 2019. godine, broj ležajeva u hotelskim kapacitetima porastao je za 1,7, a onaj kod domaćina pao za 1,4 posto, prenosi Tportal.

Tako danas, u odnosu na pretpandemijsko razdoblje, u hotelima imamo sve skupa 179.454 kreveta odnosno njih gotovo tri tisuće više dok je broj komercijalnih kreveta u domaćinstvu trenutno na 611.525, odnosno imamo ih gotovo sedam tisuća manje te 1204 objekta manje nego početkom srpnja 2019. godine.

Iz podataka je vidljivo kako je smještajna struktura i dalje na strani privatnih iznajmljivača – oni, naime, čine čak 51 posto ukupnih domaćih kapaciteta dok su hoteli na tek 14.98 posto, no situacija bi bila još gora kad bismo privatnim krevetima pridodali i njih 607 tisuća u nekomercijalnom smještaju (dakle, ležajevi u vikendicama) nakon čega bi udio hotelskih kreveta spao na sramotnih desetak posto.

Sad je trenutak da se pametnim mjerama pokuša utjecati na povećanje udjela hotelskih kapaciteta te smanjenje onih u privatnom smještaju što ovih dana najavljuje i ministrica turizma Nikolina Brnjac.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.