1 min. čitanja

Prvi američki nosač aviona na krmi je imao kućicu za golubove pismonoše

Prvi američki nosač aviona na krmi je imao kućicu za golubove pismonoše
Foto: Wikimedia

SVIJET - Prvi nosač aviona nastao je preuređenjem broda za prijevoz ugljena, a na krmi je imao kućicu za golubove pismonoše. U sastav ratne mornarice ušao je 20. ožujka 1922.

Prvi nosač aviona, USS Langley, nastao je preuređenjem nekadašnjeg broda za prijevoz ugljena zvanog USS Jupiter. Langley je bio dugačak 165 metara, širok oko 20 metara, a istisnina mu je bila oko 14.100 tona pri punom opterećenju. Za usporedbu, današnji nosači klase Nimitz imaju istisninu do 106.300 tona.

Prvi nosač zrakoplova američke ratne mornarice u njenoj povijesti službeno je ušao u njen sastav 20. ožujka 1922. godine.

Langley je mogao nositi do 36 aviona. Radilo se o dvokrilcima, uglavnom tipa Vought VE-7 i Aeromarine 39. Prvi nosač aviona imao je i dizalo za avione te katapult za njihovo lakše polijetanje.

Neobična značajka Langleya bilo je to što je na krmi imao kućicu za golubove pismonoše tako da se radilo o zanimljivoj kombinaciji starih i novih tehnologija.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Najveći američki cepelin, leteći nosač zrakoplova USS Macon, srušio se prije 88 godina
Dana 12. veljače 1935. u Tihi ocean se srušio najveći američki cepelin - USS Macon. Na njemu se nalazilo pet lovačkih zrakoplova, a do nesreće je došlo zbog pucanja potporne strukture na repu što je dovelo do istjecanja helija. Prije 88 godina najveći američki cepelin, USS Macon, svojevrsn…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.