3 min. čitanja

Najveći američki cepelin, leteći nosač zrakoplova USS Macon, srušio se prije 88 godina

Najveći američki cepelin, leteći nosač zrakoplova USS Macon, srušio se prije 88 godina
Foto: Screenshot / YouTube

SVIJET - Dana 12. veljače 1935. u Tihi ocean se srušio najveći američki cepelin - USS Macon. Na njemu se nalazilo pet lovačkih zrakoplova, a do nesreće je došlo zbog pucanja potporne strukture na repu što je dovelo do istjecanja helija.

Prije 88 godina najveći američki cepelin, USS Macon, svojevrsni leteći nosač zrakoplova, srušio se u Tihi ocean nedaleko obale Kalifornije. Potonuo je na 460 metara dubine gdje se olupina i danas nalazi te je zaštićena kao povijesni spomenik.

Prilikom nesreće život su izgubila dva člana posade dok ih je, zbog toplog mora, 74 uspješno spašeno. Osim toga, imali su prsluke za spašavanje i splavi na napuhavanje.

USS Macon pripadao je klasi najvećih letjelica punjenih helijem u povijesti. Među zračnim brodovima veća je bila samo njemačka klasa Hindenburg, no te su letjelice bile punjene vodikom. USS Macon bio je samo oko 2,5 posto kraći od Hindenburga, a namjena mu je bila vojna.

Foto: Screenshot / YouTube

Nosio je pet lovačkih zrakoplova tipa Curtiss F9C Sparrowhawk (dvokrilci s jednim pilotom) koji su bili smješteni u hangaru unutar cepelina. Da bi zrakoplovi poletjeli, bilo ih je potrebno spustiti u viseći položaj ispod cepelina i potom pustiti u slobodan let.

Nesreća koja je 12. veljače 1935. zadesila USS Macon bila je uvelike drugačija od zapaljenja Hindenburga koji je stradao dvije godine kasnije. Naime, USS Macon nije bio punjen eksplozivnim vodikom te se nije mogao zapaliti na isti način.

Ovdje je došlo do pucanja potporne strukture na repu što je dovelo do istjecanja helija, a i posada je reagirala na krivi način - ispuštanjem velike količine balasta. Brod se nakon toga počeo naglo dizati te je izgubljena kontrola nad smjerom leta. Motori su pogonili letjelicu prema gore.

USS Macon digao se na 1.480 metara visine nakon čega je posada ispustila veliku količinu helija. To su morali učiniti da zbog niskog vanjskog tlaka ne bi došlo do pucanja. Nakon ispuštanja helija, USS Macon polako se spustio u Tihi ocean.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Na današnji dan 1960. godine batiskaf Trieste spustio se na najdublji dio oceana
Prije 63 godine, 23. siječnja, postignut je svjetski rekord u dubini uranjanja. Batiskaf Trieste dosegnuo je dno Marijanske brazde gdje je putnike iznenadilo otkriće živog svijeta. Svjetski rekord u dubini uranjanja, koji i danas stoji, postignut je 23. siječnja 1960. Rekord je ostvaren ba…
PROJEKT HABAKUK Tajni brod od leda
U nedostatku čelika za vrijeme Drugog svjetskog rata, Britanci su se domislili izgradnji nosača zrakoplova od leda. Prototip takvog broda i danas leži na dnu kanadskog jezera Patricia. Očajna vremena zahtijevaju očajničke mjere, a niti jedno vrijeme nije tako očajno kao kada se najmoćnije…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.