2 min. čitanja

Projektom "Eko kamp Umag" do očuvanja mora i priobalja Umaga

Projektom "Eko kamp Umag" do očuvanja mora i priobalja Umaga
Foto: Grad Umag

U okviru projekta „Eko kamp Umag(o)“, koji je financiran iz sredstava Europske unije, kroz natječaj Lokalne akcijske grupe u ribarstvu Pinna nobilis, u Umagu je realizirano niz aktivnosti. Cilj ovog projekta je edukacija građana, posebice djece i podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša, poglavito mora i priobalja.

Ukupni iznos financiranja projekta je 33.048,44 €, a aktivnosti projekta su između ostaloga bile i organizacija Eko dječjeg kampa, u tri ciklusa u trajanju od dva tjedna, tijekom kojega je bilo organizirano 12 edukacija, 12 akcija čišćenja, kreativne radionice i drugo.

Foto: Grad Umag

Snimljeno je i na radiju emitirano šest informativno-edukativnih radionica u trajanju od 30 minuta na teme bioraznolikost mora i opće funkcioniranje morskog ekosustava, klimatske promjene – kako su morski ekosustavi pogođeni istima, invazivne vrste u morskom ekosustavu, otpad u moru, održivo ribarstvo, osvješćivanje populacije o sadašnjosti i budućnosti morskih ekosustava. Eko kamp Umag(o) odvio se od 03. srpnja 2023. do 11. kolovoza 2023.

U okviru kampa održane su dvije znanstveno popularne radionice o morskim vrstama sjevernog Jadrana predavača i morskog biologa dr sc. Nevena Iveše, šest radionica (predavanja i edukativne aktivnosti, tri kreativno edukativne radionice izrade pepeljara za plažu), a 31. srpnja je održana i edukativna predstava „Keko Eko“ u izvedbi Teatara Z iz Splita na Trgu svetog Martina u Umagu. Osim navedenog, djeca su imala priliku sudjelovati u tri Eko kviza i tri Eko sportske igre/aktivnosti.

Djeca su sudjelovala i u tri radionice (predavanje, čišćenje mora i okoliša, kategorizacija prikupljenog otpada uz objašnjenje kako otpad djeluje na morske organizme), dvije radionice izrade igračaka od recikliranog materijala, tri radionice izrade spremnika za odvajanje otpada i četiri „Eko patrola“- izrada posebnih vrećica u boji koje će djeca nositi sa sobom u šetnjama i po bojama odvojiti otpad koji pronađu.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.