2 min. čitanja

Projekt '2030. je danas' nudi sufinanciranje solarnih elektrana pod dva uvjeta

Projekt '2030. je danas' nudi sufinanciranje solarnih elektrana pod dva uvjeta
Foto: Pixabay

Zelena energetska udruga i ove godine organizira projekt sufinanciranja solarnih elektrana. Za prijavu potrebno je živjeti u obiteljskoj kući i osmisliti idealan sunčani grad. 

Živite u obiteljskoj kući i razmišljate o samoodrživom načinu života? Maštate o niskim mjesečnim izdacima? Projekt pod nazivom "2030. je danas" može vam pomoći u realizaciji vlastite mašte.

- U Zelenoj energetskoj zadruzi smo pokrenuli nagradni natječaj 2030. je danas putem kojeg građani iz cijele hrvatske imaju prilike osvojiti 2500 eura sufinanciranja solarne elektrane za obiteljske kuće. Na natječaj se mogu prijaviti građani iz cijele Hrvatske koji su vlasnici obiteljske kuće, dakle svi koji žele solarnu elektranu za svoj dom mogu se prijaviti na ovaj natječaj - rekla je za Dobro jutro, Hrvatska Kristina Lauš, voditeljica komunikacija u Zelenoj energetskoj zadruzi.

Ovaj natječaj provodi se već treću godinu, a njegovi začetnici sada se mogu pohvaliti izvrsnim rezultatima.

- Ovaj natječaj provodimo treću godinu zaredom kroz njega smo do sada podijelili 5 potpuno besplatnih solarnih elektrana, 17 besplatnih glavnih projekata solarnih elektrana te smo također 10 puta dodijelili sufinanciranje solarnih elektrana. Znači to su građani iz cijele Hrvatske koji žive u obiteljskim kućama koji su dobili tu nagradu. U ovom trenutku zapravo već svi imaju ugrađene svoje solarne elektrane i evo izuzetno su zadovoljni. Dobili su i podršku putem našeg servisa Na sunčanoj strani u samoj realizaciji te solarne elektrane tako da evo cijeli proces realizacije im je pojednostavljen. Ali postao financijski isplativiji zahvaljujući sufinanciranju, dodaje Lauš.

Prošlogodišnji dobitnik solarnih elektrana je i obitelj Turčin iz Zagreba. Posjetili smo njihovu samoodrživu obiteljsku kuću i provjerili kako žive u eko standardima.

- Suprug i ja smo zapravo od početka imali ideju gradnje drvene kuće. Ona u početku nije bila održiva, od ideje do realizacije postala je samoodrživa. Tako da su u gradnji korišteno drvo, slama, glina, a struja nam je jedini energent. I onda je solarna elektrana zaista bila uobičajeno, odnosno dio našeg projekta - ističe prošlogodišnja dobitnica solarnih elektrana Iva Turčin.

Postupak prijave na natječaj

Ovogodišnja tema natječaja su sunčani gradovi, odnosno oni koji se što više koriste solarnom energijom. Kristina iz Zelene energetske zadruge objasnila je sve pojedinosti vezane za prijavu na natječaj.

- Mi ubiti putem ovog natječaja želimo potaknuti građane na malo razmišljanja o tome i kakve to sve prednosti u njihovom gradu može donijeti ta solarna energija. Tako da je za prijavu na natječaj potrebno poslati nam kratki tekst od 500 znakova o vašoj viziji sunčanog grada, o tome kako je živjeti u takvome gradu. Sve to možete popratiti jednom fotografijom, a uz to je potrebno izraditi glavni projekt solarne elektrane - pojašnjava Lauš.

- Mi smo zemlja zapravo obilata suncem, imamo dobar dio godine, zapravo većinom i je sunce. Izgradnja ovakve jedne elektrane, povrat investicije vam je u roku od 7 godina. Tako da mislim da je taj investicijski ciklus je danas možda čak i manji s obzirom na rast cijena energenata. Prilike za ugradnju i korištenje struje, odnosno iz obnovljivih izvora energije mi danas u Hrvatskoj imamo na pretek - dodaje Turčin.

Sve koji su se u ovoj priči prepoznali i imaju viziju idealnog sunčanog grada, pozivamo da se prijave na natječaj do 20. listopada putem internetske adrese nasuncanojstrani.hr.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.