3 min. čitanja

Zadrani sve više ulažu u obnovljive izvore energije

Zadrani sve više ulažu u obnovljive izvore energije
Foto: Pixabay/Ilustracija

Klimatske promjene sve više uzimaju danak. Svaki pojedinac to osjeća u svakodnevnom životu. Zato i svaki mali pomak u smanjenju emisije stakleničkih plinova, zaslužuje pozornost. Zadarska županija za solarne panele na obiteljskim kućama dijeli bespovratna sredstva i do 4000 eura ili maksimalno 40 posto investicije. Već treću godinu zaredom, interes raste.

Zadranin Nado Mazija živi tik uz Tehničku školu. Kako su nove generacije stalno u obnovljivim izvorima energije, i on se odlučio postaviti solarne panele na krov kao i mladi susjedi. Investicija je to, kaže, od nekih 13 tisuća eura, a od Županije je dobio povrat od 4 tisuće eura. Kako mu je mjesečni račun za struju bio i do 400 eura, brzo će mu se, kaže, isplatiti ulaganje.

- Najprije smo predali za energetsku učinkovitost u državu, nismo dobili, pa onda smo sad predali u Županiju. Poslije jako kratko vremena smo dobili - rekao je za Regionalni dnevnik Nado Mazija, Zadar.

FOTO Projekt SuSTainable - Postavljanje fotonaponskih elektrana u Splitu završeno prije roka
Izvođač radova imao je rok od 14 mjeseci za postavljanje fotonaponskih sustava, odnosno solarnih elektrana na 14 objekata u vlasništvu Grada Splita: osnovne škole Brda, Lokve - Gripe, Kamen - Šine, Mejaši, Pujanke, Ravne njive - Neslanovac, Stobreč, Visoka, Žnjan - Pazdigrad i Žrnovnica, zatim dječje vrtiće Mala

No, ipak je trebao pomoć ovog poslovnog savjetnika.

- Broj je porastao jer polako ljudima svijest o tome dolazi do glave, a drugo mislim da iskustva nekih njihovih poznanika ili korisnika koje oni znaju, vjerojatno, ukazuje na to da su te uštede ipak bitne - kazao je Nenad Uranija, poslovni savjetnik za dokumentaciju za energetsku obnovu.

Javni poziv za stanovnike Zadarske županije traje do 31. svibnja. Zasad se prijavilo tridesetak vlasnika obiteljskih kuća koji žele subvencije za svoju solarnu elektranu.

- Cijela investicija je isplativa kroz 3,4 godine maksimalno - poručio je Ante Sjauš, pročelnik za gospodarstvo Zadarske županije.

Makarska sufinancira projekate obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama
Dio je ovo kampanje “Zeleni prekidač - prebaci na održivost”, usmjenernog na usmjeren na zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije. Prijave su otvorene za građane koji su vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća u Gradu Makarskoj, s uvjetom da na adresi kuće nemaju nepodmirena dugovanja prema Gradu. Sufinanciranje

- Mi subvencioniramo izgradnju solarnih elektrana do 10 kW na obiteljskim kućama ukupne bruto površine do 400 kvadrata - dodao je.

I da bi i dalje kako se kaže, "uživali na suncu", za spas planeta, svatko bi trebao dati svoj mali doprinos u smanjenju emisije stakleničkih plinova. Zasad ta investicija od 13 tisuća eura u prosjeku po mini solarnoj elektrani, za većinu Hrvata je i dalje investicija svjetlosnih godina udaljena od Zemlje.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Opatija sufinancira ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama
Grad Opatija sufinancira buduću ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (OIE) u postojećim obiteljskim kućama na području grada Opatije. Raspisan je Javni poziv za sufinanciranje ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (OIE) u postojećim obiteljskim kućama na području grada Opatije u 2023. godini. Dakle, javni poziv se odnosi
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.