2 min. čitanja

Slovenci nastavljaju priču o zelenoj tranziciji - Otvorena sunčana elektrana u općini Jasenice

Slovenci nastavljaju priču o zelenoj tranziciji - Otvorena sunčana elektrana u općini Jasenice
Foto: Interenergo 

SE Bukovica snage 6,25 MW nalazi se u degradiranom području uz cestu Zaton Obrovački – Maslenica u općini Jasenice.

Otvaranjem sunčane elektrane (SE) Bukovica u općini Jasenice, tvrtka Interenergo u Hrvatskoj nastavlja priču o zelenoj tranziciji.

- U uskoj suradnji s Općinom Jasenice i našim partnerima, danas smo otvorili našu prvu sunčanu elektranu u Hrvatskoj i time učinili još jedan važan korak prema održivijoj energetskoj budućnosti regije. S Općinom Jasenice izvrsno surađujemo već godinama, a naša uspješna suradnja najprije je stvorila vjetroelektranu, a danas i sunčanu elektranu. Raduje nas što su općine spremne sudjelovati u razvoju održivih energetskih projekata - rekao je prilikom otvorenja elektrane Blaž Šterk, direktor Interenerga, energetske tvrtke sa sjedištem u Ljubljani, a koja je od 2009. godine dio austrijske grupe Kelag.

Interenergo je s mnogim podizvođačima te uz podršku i angažman Općine Jasenice, usprkos zahtjevnom terenu i vremenskim okolnostima, koje nisu bile idealne, projekt ostvario za 12 mjeseci.

- Ova sunčana elektrana nije samo tehničko postrojenje koje generira električnu energiju, ona je simbol našeg truda, posvećenosti prema zaštiti našeg okoliša i budućih generacija, te izraz naše vizije za bolju budućnost - izjavio je načelnik Općine Jasenice Stipe Vulić.

U trenutku pokretanja, SE Bukovica svrstala se među pet najvećih aktivnih zemljanih sunčanih elektrana u Hrvatskoj i sa snagom od 6,25 MW značajno pridonosi energetskoj tranziciji i ostvarivanju postavljenih energetskih i klimatskih ciljeva, prenosi Energetika.

Osim energetskih i gospodarskih koristi za državu i lokalnu zajednicu, taj projekt zaleđu Zadra daje nov značaj. Sunčana elektrana i vjetroelektrana, koja je puštena u rad 2020. godine, nalaze se u degradiranom području uz cestu Zaton Obrovački – Maslenica u općini Jasenice, priopćeno je iz Interenerga.

- Dugoročno i strateško planiranje omogućilo nam je da pomoću elektrana ponovno iskoristimo degradirano područje i damo mu novi značaj te istodobno iskorištavamo sinergiju dvaju ključnih obnovljivih izvora na jednom mjestu. Razvojem promišljenih projekata tako jačamo razvoj regije i pomoću raznovrsnih dostupnih tehnoloških rješenja potičemo energetsku tranziciju - napomenuo je Šterk.

Vjetroelektrana i sunčana elektrana zajedničke snage 16,25 MW opskrbljuju zelenom energijom više od 12 tisuća kućanstava. Tom dopunom, međutim, nisu završeni planovi Interenerga na tom području.

U sljedećem razdoblju planiraju postavljanje još jedne sunčane elektrane, upravo u zadarskoj općini, dvostruko snažniju od Bukovice. Također razvijaju još dva projekta sunčanih elektrana u istočnoj Hrvatskoj.

Otvaranjem SE Bukovica, investitor, tvrtka Interenergo, dopunila je svoj portfelj projekata na obnovljive izvore u okruženju, koji čini čak 35 aktivnih projekata. Njihove elektrane u distribucijsku mrežu donose novu zelenu energiju i pridonose značajnijem smanjenju emisija CO2.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.