2 min. čitanja

PRODAJA ULJANIKA BEZ NATJEČAJA: Dovode li češki investitori vojnu industriju u pulski zaljev?

PRODAJA ULJANIKA BEZ NATJEČAJA: Dovode li češki investitori vojnu industriju u pulski zaljev?
Foto: Manuel Angelini / Istra24

PULA - Iako je krajem ljeta objavljen detaljni plan javnog nadmetanja za kupnju pulskog brodogradilišta, odjednom dolazi do velike promjene: u igri je samo jedan investitor. Zašto se uopće raspravlja isključivo o ponudi koja je 50 milijuna kuna niža od početne cijene na natječaju? Tko je češkom investitoru dozvolio detaljan uvid u poslovanje Uljanika, i najvažnije, što će investitor proizvoditi usred pulskog zaljeva? Posao je pred dovršenjem, jako je puno pitanja a jako malo odgovora, piše u analizi ovog slučaja Istra24.

Skupština vjerovnika "Uljanik brodogradilište d.d." u stečaju u četvrtak na pazinskom Trgovačkom sudu odlučuje o ponudi češke tvrke "CE Power Industries a.s." za preuzimanje većinskog udjela u pulskom Uljaniku. S obzirom da većinski udio kontrolira Republika Hrvatska, očito je da o prodaji pulskog brodogradilišta ovih dana odlučuje HDZ-ova vlada. Iz Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija dosad se nisu javno očitovali o češkoj ponudi koja je za 53 milijuna kuna manja od nedavno procjenjene vrijednosti 55-postotnog državnog udjela.

Zašto se, unatoč velikom interesu, odustalo od tendera?

Cijela procedura prodaje novoosnovane tvrtke "Uljanik brodogradnja 1856 d.o.o." prilično je čudna. Kroz medije se već mjesec dana vrši veliki pritisak da se pulsko brodogradilište proda upravo češkoj tvrtki "CE Power Industries a.s.".

Iako je tijekom ljeta najavljivan tender na kojem bi se izabrala najbolja ponuda, početkom studenog krenulo je medijsko zagovaranje da se tvrtka ipak bez natječaja proda češkoj tvrtki koja je ove godine preuzela potpunu kontrolu nad slavonskobrodskim "Đurom Đakovićem".

U isto vrijeme pulska i istarska javnost nije ni izbliza upoznata s češkim investitorima i njihovim planovima na atraktivnoj lokaciji u pulskom zaljevu.

Već i kratka analiza nedavnih medijskih, stečajnih, pa i političkih događanja, otvara brojna pitanja za koje dosad u javnosti nema odgovora.

Tijekom ljeta stečajni upravitelj "Uljanik brodogradilišta d.d." u stečaju, Loris Rak, izjavio je da za novo pulsko brodogradilište, u kojem tvrtka u stečaju ima većinsko vlasništvo, postoji veliki interes, kako u zemlji, tako i u inozemstvu.

Stečajni upravitelj Rak u svibnju je naveo kako je o prodaji većinskog udjela vodio razgovore s talijanskom grupacijom Ferretti, svjetski poznatim brodograditeljima specijaliziranim za gradnju luksuznih motornih jahti.

Rak je ljetos priredio detaljan plan tendera koji je predviđao mogućnost obavljanja due diligence analize, odnosno uvida u poslovanje i financije tvrtke, kao i sve ostale uvjete fer takmičenja. Taj je plan tendera nekoliko puta popravljan i kada je konačno usvojen, od njega se - odustalo.

Tko je Česima dozvolio detaljni uvid u poslovanje?

Paralelno s natječajnim planom napravljena je i procjena vrijednosti koju je potvrdila i skupština vjerovnika "Uljanik brodogradilišta d.d." u stečaju, koji je vlasnik 55 posto udjela u "Uljanik Brodogradnji 1856. d.o.o.". Skupština se usuglasila s procjenom po kojoj taj vlasnički udio vrijedi 208,3 milijuna kuna, dok cijela "Uljanik brodogradnja 1856 d.o.o."vrijedi ukupno 380 milijuna kuna.

Kada je sve bilo spremno za raspisivanje tendera sitaucija se, uz čudna objašnjenja o potrebi dodatne vrijednosne procjene - zamrznula.

Početkom studenog u javnosti se pojavljuje ponuda češke tvrtke "CE Power Industries a.s." iz Ostrave, češkog grada čelika, u kojoj se za 55 posto udjela nudi 155 milijuna kuna. Ponuda vrijedi 45 dana, odnosno do kraja tjedna koji je pred nama, a iz nje je vidljivo da su Česi obavili due diligence, piše Istra24.

Tko im je mimo tendera dozvolio uvid u poslovanje i na taj način dao značajnu prednost pred drugim ulagačima - nije jasno.

Dražen Majić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.