1 min. čitanja

PROCURILE FOTOGRAFIJE Oštećenje Ever Givena pokazuje kolika je sila bila potrebna za nasukavanje u Suezu

PROCURILE FOTOGRAFIJE Oštećenje Ever Givena pokazuje kolika je sila bila potrebna za nasukavanje u Suezu
Foto: Youtube / Screenshot

Prošlog mjeseca, kontejnerski brod Ever Given stigao je u brodogradilište u Qingdaou, u Kini, na popravak pramca koji je oštećen prilikom nasukavanja u Sueskom kanalu u ožujku. To zloglasno nasukavanje odgodilo je trgovinu vrijednu milijarde dolara na šest dugih dana, što je dovelo i do kažnjavanja kompanije (Egipat je tražio milijardu dolara, ali je kasnije ispregovaran kompromis) i kratkog zaostatka zbog prekida opskrbnog lanca.

Stručnjak za brodarstvo i izvanredni profesor na Sveučilištu Campbell Sal Mercogliano, došao je do fotografija Ever Givena koje detaljno prikazuju štetu na plovilu. Slike pokazuju da je udarac gurnuo dno pramca prema gore, unutar trupa, presavijajući ga prema unutra, prenosi Maritime Executive.

Plan popravka je temeljiti popravak “nosa”, izrezivanje i zamjena s novoizgrađenim čeličnim dijelovima – sve do pramčanih potisnika. Sekcije su već unaprijed izgrađene u očekivanju dolaska broda u brodogradilište.

Ever Given je postalo poznato ime kada se nasukao u Sueskom kanalu krajem ožujka, blokirajući prometni plovni put i prekidajući tok trgovine istok-zapad. Čak i nakon što su ga bageri i tegljači Uprave Sueskog kanala oslobodili od obale, brodska muka nije završila. Stigao je sudski nalog za zadržavanje Ever Given-a, tako da su brod njegovteret i posada bili mjesecima zaglavljeni na sidru dok su vlasnici pregovarali o njihovom puštanju.

Stranke su se na kraju nagodile s neotkrivenim iznosom – za koji se priča da je mnogo manji od početne potražnje Uprave Sueskog kanala – i Ever Given je isplovio za Nizozemsku 7. srpnja. Stigao je u Rotterdam kasnije tog mjeseca kako bi iskrcao sav svoj teret, a zatim se okrenuo u Qingdao na popravak. Njegov povratak kroz Sueski kanal prošao je bez ikakvih značajnijih problema.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ever Given nakon tri mjeseca napokon napušta Sueski kanal
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.