3 min. čitanja

Pristajanjem trajekta iz Biograda, i službeno otvorena novoobnovljena trajektna luka Tkon na Pašmanu

Pristajanjem trajekta iz Biograda, i službeno otvorena novoobnovljena trajektna luka Tkon na Pašmanu
Foto: Nova luka Tkon/Zadarska županija

ZADAR – Pristajanjem trajekta na liniji Biograd – Tkon danas je i službeno otvorena novoobnovljena trajektna luka Tkon na Pašmanu. Riječ je o prvom projektu lučke infrastrukture u Hrvatskoj financiranom EU sredstvima, vrijednom gotovo 32,6 milijuna kuna.

Obnovom luke povećan je njezin kapacitet, kvaliteta pristaništa, ali i sigurnost linijskog prijevoza na državnoj trajektnoj liniji Tkon – Biograd. Nadograđeno je postojeće trajektno pristanište, uređen je plato pristaništa za ukrcaj-iskrcaj vozila, izgrađen je podmorski propust za cirkulaciju mora u akvatoriju luke te plato ukrcajnog čekališta sa tri traka i parkiralištem.

Foto: Zadarska županija

Novo trajektno pristanište na Pašmanu obišao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u društvu suradnika te predstavnika regionalne i lokalne vlasti iz svih dalmatinskih županija. Osim luke Tkon, u Zadarskoj županiji provode se još dva velika infrastrukturna projekta vezana uz lučku infrastrukturu – obnova zadarske rive te rekonstrukcija luke Sali.

Četiri dalmatinske županije dobile 57,7 milijuna kuna za ulaganja u lučku infrastrukturu i pomorsko dobro

Osim Zadarske županije, za obnovu lučke infrastrukture pripremaju se i ostale dalmatinske županije. U Zadru su danas dodijeljeni ugovori i sporazumi ukupne vrijednosti 57,7 milijuna kuna za 45 projekata županijskih lučkih uprava te gradova i općina na području Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Foto: MMPI

Tim će se sredstvima sufinancirati izgradnja, sanacija i rekonstrukcija objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizacija, obnova i izgradnja ribarske infrastrukture, kao i sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi.

– To je zapravo nastavak velikog investicijskog ciklusa, ulaganja u luke, u rive. Mi smo zemlja koja živi od mora, okrenuti smo moru i meni je kao ministru i nama u resornom Ministarstvu zaista drago da, od 25 milijardi kuna ulaganja u prometnom sektoru, velik dio ide u projekte obnove luka, riva i lukobrana – istaknuo je još jednom Butković.

U prostorijama Lučke uprave Zadar, ugovori i sporazumi dodijeljeni su ravnateljima županijskih lučkih uprava na području Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, za 13 projekata na području luke Drage-Dugovača, lučice Plemići, luke Pag, sv. Filip i Jakov i Sukošan na području Zadarske županije, u lukama Vrnaža i Bilice u Šibensko-kninskoj županiji, luke Kaštel Stari i Makarska u Splitsko-dalmatinskoj županiji te luke Račišće, Drače, Cavtat i Trpanj u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Sredstva za sanacije plaža, odnosno, pomorskog dobra dodijeljena su gradovima Zadru, Pagu, Vodicama, Skradinu i Šibeniku te općinama Ražanac, Jasenice, Bibinje, Pašman, Preko, Posedarje, Sukošan, Novigrad, Kolan, Privlaka, Povljana, Sveti Filip i Jakov, Starigrad, Pakoštane, Ninu, Kali, Rogoznica, Murter-Kornati, Tribunj, Pirovac, Podstrana, Sućuraj, Podgora, Cavtat, Vela Luka i Orebić.

Zajedno s ugovorima i sporazumima koji su za tri županije – Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku županiju, prethodno dodijeljeni u Rijeci (18. ožujka 2022.), Ministarstvo je u ovoj godini, temeljem dva javna Poziva, ukupno dodijelilo gotovo 105 milijuna kuna za projekte izgradnje, sanacija i rekonstrukcija objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te za modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture te za sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Tri obalne županije dobile 47 milijuna kuna za obnovu lučke infrastrukture i pomorskog dobra
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.