2 min. čitanja

Tri obalne županije dobile 47 milijuna kuna za obnovu lučke infrastrukture i pomorskog dobra

Tri obalne županije dobile 47 milijuna kuna za obnovu lučke infrastrukture i pomorskog dobra
Foto: MMPI

RIJEKA – U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci jučer su dodijeljeni ugovori za ukupno 37 projekata županijskih lučkih uprava te gradova i općina na području Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije. Ukupna vrijednost projekata je 47 milijuna kuna.

Novac je namijenjen za investicije u lučka područja koje provode lučke uprave te za ulaganja u pomorsko dobro van lučkih područja što je u ingerenciji gradova i općina. Sporazumi i ugovori za sufinanciranje projekata odobreni su temeljem dva javna Poziva koje je Ministarstvo objavilo u siječnju ove godine.

Od ukupno 37 odobrenih projekata na području navedene tri županije, 18 ih se odnosi na sufinanciranje lučke infrastrukture u županijskim lučkim upravama, a 19 na sanacije pomorskog dobra.

Sredstva dodijeljena za ulaganja u lučku infrastrukturu odnose se na projekte na području Novalje, Senja, Barić Drage, Karlobaga, luke Valbandon, Santa Marine, Valdibore u Rovinju, luke Umag, „Vele rive“ u Malom Lošinju, luke Porat – Krk, pristaništa Porozina, uvale Trebnež, San Marina, Mišnjaka, Melaka (Lopar), pričuvne trajektne luke Črišnjeva, Klenovice, Mošćeničke Drage i druge.

Sredstva za sanacije pomorskog dobra u općoj uporabi dodijeljena su gradovima Novalji, Senju, Novom Vinodolskom, Malom Lošinju, Rijeci, Kraljevici, Crikvenici, Rabu, Umagu i Poreču te općinama Lopar, Dobrinj, Kostrena, Baška, Mošćenička Draga, Karlobag i Medulin.

– Riječ je o znatnim, velikim ulaganjima koje smo započeli prije nekoliko godina u lučku infrastrukturu i mi danas provodimo diljem obale projekte vrijedne oko 2 milijarde kune, što možemo zahvaliti korištenju europskih sredstava i proračunu koji prate sve te investicije sa 15 posto, ali i sa sredstvima koja smo danas dodijelili iz Državnog proračuna – kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Osvrnuo se i na projekte lučke infrastrukture koji su dovršeni, započeti ili tek trebaju početi na otocima.

– Polako završavamo te investicije i to zaista puno znači ljudima koji žive na tim otocima jer upravo ta lučka infrastruktura je osnovno i da linije koje povezuju otoke, a koje održavamo uz pomoć Agencije za obalni linijski prijevoz, Jadrolinije i drugih brodari, mogu dobro funkcionirati – poručio je Butković naglasivši da od 25 milijardi kuna, koliko iznose tekuća ulaganja u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj, veliki dio ide na ulaganja u luke i pomorsko dobro.

Dodao je, također, da će se ovakva ulaganja nastaviti i u novoj financijskoj perspektivi gdje će za takve projekte na raspolaganju biti više od 100 milijuna eura.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.