1 min. čitanja

Prije 80 godina fašisti su mučki pobili 40 talaca između Mandaline i Zablaća kod Šibenika

Prije 80 godina fašisti su mučki pobili 40 talaca između Mandaline i Zablaća kod Šibenika
Foto: Šibenski portal

ŠIBENIK - General fašističke milicije Gaspero Barbera izdao je 7. lipnja 1943. godine naređenje da se strijelja 40 talaca u znak odmazde zbog ubojstva 10 talijanskih vojnika u akciji koju su 5. lipnja izveli partizani na dijelu željezničke pruge Dabar – Perković.

Talijanske fašističke vlasti određuju i dovode 39 talaca iz koncentracijskog logora s otoka Molata i Zlarina, a četrdeseti talac se nalazio u bolnici u Zadru, i strijeljali ih 9. lipnja u 16 sati na lokaciji Pećine, između Mandaline i Zablaća. Među strijeljanim taocima iz Bilica ih je bilo 16, Šibenika 12, Dubrave i Zatona po tri. Primoštena dva i po jedan iz Rasline, Konjevrata, Brnjice i Skradina. Tijela strijeljanih su ostala cijelu noć na mjestu zločina i pokopana su tek sutradan oko 10 sati, piše Šibenski portral.

Za strijeljanima je ostalo 29 udovica i gotovo stotina siročadi. Da njihove krvave rane budu još dublje, fašistički krvnici im šalju mecima izrešetanu i krvavu odjeću njihovih muževa, braće i sinova.

Deset godina nakon ovog najvećeg zločina nad civila u Šibenskom kraju podignut im je spomenik na cesti koja povezuje Mandalinu i Zablaće. Spomen ploča tim žrtvama fašizma razbijena je i uklonjena 1991. godine.

Petar Baranović: "Mnogi danas od žrtava žele napraviti krvnike i obratno!"

- Po mnogima danas, suradnici krvnika bili su ispravna strana, jednako kao i onaj tko je prisustvo fašistickih krvnika popisom ugovora potvrdio! Žrtve bi stoga , logikom takvih trebale biti krivci , i negativni dio povijesti!Za mene međutim, takve konstrukcije su neprihvatljive i gadljive, pa se stoga svojih starih ne sramim, posebno pokojnog Petra, borca druge dalmatinske, čije ime nosim! Žrtvama pokoj vječni...i slava im! - komentirao je povodom obljetnice Šibenčanin i naš suradnik Petar Baranović.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.