>
  2 min. čitanja

Prihodi kvarnerskog brodogradilišta veći ove nego prošle godine

Prihodi kvarnerskog brodogradilišta veći ove nego prošle godine
Foto: Aljoša Pavelin / Ilustracija

Iako je njihov najveći dok, “jedanaestica”, bio van funkcije zbog početka radova na njegovoj obnovi u brodogradilištu “Viktor Lenac”, i u trećem su kvartalu uspjeli zadržati dobar poslovni i financijski tempo s kojim su se “zalaufali” u prvom polugodištu ove godine.

Štoviše, upravo objavljeno izvješće za prvih devet mjeseci ove godine iskazuje da su prihodi ovog kvarnerskog brodogradilišta čak i nešto veći u odnosu na isto razdoblje lani, godini koja je po svim ostvarenim pokazateljima ušla u anale ovog brodogradilišta kao rekordna, prenosi Novi list.

Naspram tada ostvarenih 64,76 milijuna eura ukupnih prihoda, u prvih devet mjeseci ove godine “Viktor Lenac” inkasirao je 65,58 milijuna eura, od čega je u zadnjem tromjesečju uprihodovano 23,44 milijuna eura. Nakon amortizacije u iznosu od 4,9 milijuna eura, koju je ovo brodogradilište obračunalo do kraja rujna, bruto dobit iznosila im je 6,93 milijuna eura, odnosno nakon oporezivanja, 5,68 milijuna eura. U brodogradilištu u Martinšćici koncem rujna bilo je zaposleno 319 radnika, dok je njih 47 radilo u povezanom društvu VL Steel.

Prema podacima iz financijskog izvješća, prosječna neto plaća isplaćena radnicima “Lenca” u prvih devet mjeseci iznosila je 1.346 eura, uz dodatne isplate materijalnih prava u vidu neoporezivih naknada, potpora i prigodnih nagrada utvrđenih njihovim Kolektivnim ugovorom, ističe Novi list.

Dinamika ulaganja

Primarno investicijski, ali i po nekim drugim aspektima, ova poslovna godina u “Viktoru Lencu” obilježena je početkom obnove velikog Doka 11 za potrebe čega je proljetos sa susjednim “3. majem” ugovorena gradnja dvaju pontona. Kako se navodi u izvješću, osim samog materijala i rada na izgradnji pontona, za operativnost svakog pontona potrebno je i opremanje strojarnica pontona raznom elektroopremom, cjevovodima te pumpama i ventilima, pa se ukupna ulaganja “Viktora Lenca” u gradnju dva pontona penju na iznos od oko 15 milijuna eura.

Dodatnih 1,5 milijuna eura u “Lencu” planiraju uložiti i u novi elektroenergetski sustav novih pontona te njihovog povezivanja s postojećim pontonima što bi trebalo osigurati veću energetsku učinkovitost, bolje upravljanje i sigurnosni nadzor nad funkcioniranjem cjelokupnog doka. Osim gradnje novih pontona, “Viktor Lenac” planira i obnovu preostalih pontona, koji nisu planirani za zamjenu novima, a opseg i dinamika takvih ulaganja, navodi se u izvješću uprave ovog brodogradilišta, ovisit će prvenstveno o mogućnosti financiranja projekta obnove Doka 11 u cjelini.

Za financiranje cjelokupnih planiranih ulaganja u ovoj fazi, “Viktor Lenac” dijelom će angažirati vlastita sredstava, a dio bi se trebao osigurati dugoročnim kreditom, za koji je proces njegovog odobravanja i utvrđivanja uvjeta financiranja u tijeku.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Suradnja brodogradilišta 3. Maj i Viktor Lenac – Svečani početak rezanja limova prvog pontona Doka 11
Dugogodišnja suradnja dvaju brodogradilišta, „3. Maja“ i „Viktora Lenca“ rezultirala je potpisivanjem ugovora o gradnji dva pontona u brodogradilištu „3. Maj“ kojim će brodogradilište „Viktor Lenac“ zamijeniti dva postojeća pontona Doka 11 u svrhu njegove obnove. Dok 11 jedan je od tri naj…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.