4 min. čitanja

Priča o mornaru kojega je progutao kit i koji je preživio

Priča o mornaru kojega je progutao kit i koji je preživio
Foto: Screenshot / YouTube

SVIJET - Stotinjak godina kroz tiskovine se provlačila intrigantna priča o mornaru koji je preživio u kitovom želucu. Zanima li vas odakle je krenula te može li uopće u njoj biti istine?

Davne 1891. pojavila se senzacionalna priča koju su sljedećih stotinjak godina prenosile brojne novine. Prema napisima, mladog mornara po imenu James Bartley progutala je ulješura, a kada je kit sljedećeg dana ubijen i njegov trbuh razrezan, mornar je iskočio, slijep i ozlijeđen, ali ipak živ.

Bila je to toliko fascinantna priča da ju je više novina prenijelo te je postala vrlo popularna.

Događaji su se navodno zbili u veljači prije 132 godine u južnom Atlantiku, dvjestotinjak milja istočno od Falklandskih otoka. Britanski brod za lov na kitove imena 'Star of the East' (Zvijezda Istoka) uočio je kita na oko tri milje. Brod je, kako kaže priča, spustio dva mala čamca i utrka s ulješurom je započela.

BartIey je bio u prvom čamcu koji je stigao do kita. Harpunar se nagnuo i zabio svoje oružje duboko u vitalne organe ogromne životinje. Grdosija se u agoniji izvijala i mlatila repom te pjenila more. Mornari su bjesomučno veslali kako bi pobjegli, ali je kit preokrenuo čamac bacivši ljude u ledenu vodu.

Foto: Screenshot / YouTube

U međuvremenu je stigao drugi čamac i spasio preživjele, no dvojica su nestala. Jedan od njih bio je mladi pripravnik James Bartley.

Brod je čekao satima, a neposredno prije zalaska Sunca, lešina kita izronila je na površinu samo nekoliko stotina metara dalje.

Muškarci su ga odmah krenuli rezati. Kasno te noći, kada su članovi posade pokušali izvaditi utrobu, unutra su primijetili kretanje. Vjerujući da se radi o velikoj zarobljenoj morskoj životinji, razrezali su želudac i ugledali - nestalog mornara!

Bartley je navodno u utrobi kita proveo 15 sati. Želučani sok trajno je izbijelio njegovu kožu, izgubio je kosu i bio je gotovo slijep. Dva je tjedna potom bio u deliriju, a prošlo je mjesec dana prije no što je mogao progovoriti o proživljenoj muci. Bartley je, kažu, živio još 18 godina prije nego je umro u 39. godini.

Istina ili prijevara?

Može li čovjek doista preživjeti petnaest sati u kitu? Odgovor je, naravno, ne.

Foto: Screenshot / YouTube

Iako je bilo nekoliko slučajeva u kojima su mornari i ronioci upali u usta kita (i bili ispljunuti), nitko nije prošao kroz jednjak i ušao u želudac. To je fizički nemoguće jer je grlo kita - čak i plavog - vrlo usko. Osim toga, ulješure imaju četiri želučane komore pune probavnih enzima, poput goveda, a u želucu nema zraka, pa bi preživljavanje bilo nemoguće.

Unatoč očiglednim nedostacima, mediji i javnost priču su progutali te se pojavila u mnogim novinama tijekom sljedećih sto godina. Spominjali su je i George Orwell, dobitnik Bookerove nagrade Julian Barnes pa čak i Arthur C. Clarke.

Nedavna istraga povjesničara Edwarda B. Davisa otkrila je da nije postojao kitolovac po imenu 'Zvijezda Istoka'. Iako je postojao britanski brod s tim imenom, nije bio nigdje u blizini Falklanda u vrijeme kada se incident navodno dogodio, a među posadom nije bilo Jamesa Bartleya. Davis je također otkrio pisma supruge kapetana 'Zvijezde Istoka' u kojima je glatko negirala priču.

Biti progutan od strane kita i preživjeti u trbuhu tog stvorenja doista je sjajna pripovjest te se češće spominje. Tako u Pustolovinama Pinocchia (1883.), Pinocchiova oca Geppetta proguta veliki kit, a on živi u njegovom želucu nekoliko godina preživljavajući na ostacima koje je životinja pojela. Kasnije i Pinocchia proguta isti kit nakon čega se, uz pomoć tune, obojica uspiju spasiti.

Poznata je i ona o pomorcu brodolomcu koji je bio progutan zajedno sa splavi. Pomorac je u grdosiji toliko skočio da je kit počeo štucati i izbacio ga. Neposredno prije no što je izašao, mornar je zaglavio splav u grlu životinje kako više ne bi mogla jesti ljude. Nakon toga, mogao se hraniti samo malim ribama.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Završio kitu u ustima i izvukao se bez ogrebotine: “Trajalo je manje od dvije sekunde!”
Shvatio je da se nalazi u kitovim ustima onoga trena kada se oko njega zamračilo, a sve je završilo prije no što je uopće mogao reagirati. - Trajalo je manje od dvije sekunde. U te dvije sekunde prva stvar koju sam shvatio je da me nešto zgrabilo. Osjetio
VIDEO Doživio bliski susret s golemom životinjom pa snimio nevjerojatan prizor | | Morski HR
Rijetki su oni koji tijekom života dožive bliski, prijateljski susret s divljom životinjom. Još ako je ta životinja gotovo 10 puta veća od vas, događaj je to koji obilježi čovjeka za cijeli život.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.