4 min. čitanja

Priča o hrabroj svjetioničarki koja je spasila brojne živote

Priča o hrabroj svjetioničarki koja je spasila brojne živote
Foto: Screenshot / YouTube

Na Rhode Islandu nalazi se mali svjetionik nazvan po Idi Lewis, neustrašivoj svjetioničarki koja je njime upravljala više od pedeset godina. Tijekom života, ova je žena od utapanja spasila mnogo ljudi, prvi puta sa samo 12 godina.

Ida Lewis rođena je 1842. u Newportu na Rhode Islandu, najmanjoj američkoj saveznoj državi, kao drugo najstarije od četvero djece kapetana Hosea Lewisa. U svjetionik, tada naziva Lime Rock, prvi je puta stigla 1854. kada je njen otac tamo postavljen za svjetioničara.

Da bi došao do svog radnog mjesta, Hosea je svakodnevno morao veslati 200 metara što nije uvijek bilo moguće, osobito za nemirnog mora. Stoga je tri godine kasnije za njega i obitelj sagrađena dvokatnica te su svi zajedno preselili u novi dom na otoku.

Foto: Screenshot / YouTube

Nakon manje od četiri mjeseca boravka u Lime Rocku, Idin otac doživio je moždani udar nakon kojega više nije bio sposoban izvršavati svoje obveze. Mnoge svjetioničarske zadatke preuzela je Ida s mlađom braćom i sestrama.

Također je brinula o njima i svaki dan ih čamcem prevozila na kopno u školu te iz grada na otok donosila namirnice. Postala je vrlo vješta veslačica, a do svoje 15. godine Ida je postala poznata kao najbolja plivačica u Newportu.

Pomagala je majci oko svjetionika više od 20 godina, sve do 1879. kada je konačno imenovana čuvaricom s tada izdašnom plaćom od 750 dolara godišnje. Neko je vrijeme bila najbolje plaćeni svjetioničar u zemlji. Veća plaća dodijeljena joj je kao priznanje za izvanredne usluge i spašavanje života.

Foto: Screenshot / YouTube

Prvi puta je nekoga spasila od utapanja sa samo 12 godina kada je iz mora izvukla četvoricu muškaraca pošto im se brod prevrnuo. Međutim, za nju se pročulo nakon što je tijekom zimske oluje 1869. spasila dva vojnika.

Idina majka vidjela je dvojicu muškaraca kako se drže za prevrnuti čamac. Probudila je kćer koja je iskočila iz kreveta i otrčala pripomoći bez obuvanja i odijevanja. Stigavši do vojnika, jedan od njih iznenađeno je izgovorio - To je samo djevojčica! Ida ga je zgrabila za kosu i povukla u svoj čamac. Vojnici su joj potom u znak zahvalnosti dali zlatni sat, a građani Newporta poklonili su joj novi čamac.

Uskoro se proslavila, o njoj su pisale i poznate novine. Dobila je također više značajnih priznanja i brojne poklone.

Dobitnica je i rijetke zlatne medalje za spašavanje od vlade Sjedinjenih Država te je postala prva žena koja ju je primila – za spašavanje dvojice vojnika iz Fort Adamsa koji su propali kroz led.

Foto: Screenshot / YouTube

U njezine 54 godine na Lime Rocku priznato joj je spašavanje 18 života, iako neslužbeni podaci govore o brojci od 25 ljudi. Ida je posljednje zabilježeno spašavanje izvela kada je imala 63 godine.

Tijekom života nazivali su je 'Najhrabrijom ženom u Americi', a njezini su podvizi bili detaljno opisivani u tisku. Tisuće ljudi su dolazile na otok kako bi je upoznali. Dobivala je i brojne darove, pisma, čak i bračne ponude.

Ida Lewis umrla je 1911. nakon moždanog udara. Dok je njeno tijelo napuštalo svjetionik Lime Rock, njezin brat Rudolph rekao je da je to jedini način na koji je pristala rastati se od svjetionika.

Naziv svjetionika je iz Lime Rock službeno promijenjen u Ida Lewis Rock 1924. Tri godine kasnije svjetionik je automatiziran, da bi konačno 1963. godine bio deaktiviran.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

DOZNAJEMO Kako je svjetioničar sa Sušca spasio obitelj: “Ponijeli su samo opremu za kupanje i šetnju, našli smo ih na litici!”
SUŠAC - Sreća, nekoliko slučajnosti, pažljivi nautičar iz Latvije i savjestan svjetioničar Luka Tomić, poklopili su se da bi talijanska obitelj koja turistički boravi u zgradi svjetionika bude kasno sinoć spašena s neprohodne litice na pučinskom otoku Sušcu, gdje osim svjetioničara i jednog pastira,…
FOTO Obnavlja se svjetionik na Unijama, kojeg je posada napustila prije 40 godina!
Radovi sanacije i obnove pomorskog svjetionika Rt Vnetak na otoku Unije odvijaju se planiranom dinamikom. Projektom obnove obuhvaćena je sanacija cijelog kompleksa pomorskog svjetionika, uključujući zgradu i popratne objekte, kao i okoliš te osnovnu infrastrukturu. - Pomorski je to svjetio…
LEGENDE SVJETLA - U Kotoru predstavljena monografija i dokumentarni film o hrvatskim svjetionicima i svjetioničarima
U Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru u petak je predstavljena monografija “Legende svjetla” profesora Jurice Gašpara, posvećena svjetionicima na hrvatskoj obali Jadrana, a režiju istoimenog dokumentarnog filma potpisuje Igor Goić. Riječ je o projektu hrvatske Udruge prijatelja Mediterana „Lux Medi…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.