2 min. čitanja

FOTO Obnavlja se svjetionik na Unijama, kojeg je posada napustila prije 40 godina!

FOTO Obnavlja se svjetionik na Unijama, kojeg je posada napustila prije 40 godina!
Foto: Plovput

UNIJE - Radovi sanacije i obnove pomorskog svjetionika Rt Vnetak na otoku Unije odvijaju se planiranom dinamikom.

Projektom obnove obuhvaćena je sanacija cijelog kompleksa pomorskog svjetionika, uključujući zgradu i popratne objekte, kao i okoliš te osnovnu infrastrukturu.

- Pomorski je to svjetionik s kojeg je svjetioničarska posada povučena prije punih 40 godina, a u navedenom periodu sva oprema u funkciji rada pomorskog svjetla održavana je u besprijekornom stanju te je sigurnost plovidbe na moru bila na najvišoj razini - napominju u Plovputu, tvrtki koja se brine o jadranskim lanternama.

Pomorski svjetionik Vnetak u drugoj polovici 2023. godine broji 150 godina od izgradnje i uspostavljanja. Ujedno, obnova pomorskog svjetionika Vnetak nastavak je Plovputovog projekta obnove pomorskih svjetionika duž Jadrana.

Tako su se do sada obavljali radovi na pomorskom svjetioniku Savudrija, a potpuno je obnovljen i pomorski svjetionik Daksa, na kojem će se u nadolazećem periodu urediti i svojevrstan muzej svjetioničarstva na Jadranu.  

- Nakon obnove pomorskog svjetionika Vnetak, u narednim godinama plan je obnova pomorskog svjetionika Trstenik, pomorskog svjetionika Tajer te drugih, po modelu „jedan svjetionik godišnje“ - doznajemo iz Plovputa.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Plovput obnavlja svjetionik na otoku Unije
Tijekom prosinca 2022. godine, Plovput je započeo radove na sanaciji pomorskog svjetionika „Vnetak“ na otoku Unije. Projektom je predviđena kompletna sanacija kompleksa, odnosno zgrade svjetionika i tri pomoćna objekta te okoliša s pristupnim stepenicama i osnovnom infrastrukturom. Nastava…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.