1 min. čitanja

LEGENDE SVJETLA - U Kotoru predstavljena monografija i dokumentarni film o hrvatskim svjetionicima i svjetioničarima

LEGENDE SVJETLA - U Kotoru predstavljena monografija i dokumentarni film o hrvatskim svjetionicima i svjetioničarima
Veleposlanik RH u Crnoj Gori Veselko Grubišić s autorima filma i knjige Igorom Goićem i Juricom Gašparom - Foto: Boka News

U Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru u petak je predstavljena monografija "Legende svjetla" profesora Jurice Gašpara, posvećena svjetionicima na hrvatskoj obali Jadrana, a režiju istoimenog dokumentarnog filma potpisuje Igor Goić.

Riječ je o projektu hrvatske Udruge prijatelja Mediterana „Lux Mediterraneum“, piše Boka News.

Članovi udruge jedrilicom su obilazili svjetionike na hrvatskoj obali Jadrana kako bi napravili foto, video i dokumentarističku priču o ukupno 48 reprezentativnih objekata, svjetionika, koje je Austro-Ugarska sagradila u 19. stoljeću.

- Mi smo ovaj projekat realizirali godinama, neki bi rekli i presporo, ali projekt je bio zahtjevan. Ovu večer posvetili smo našem mentoru i prijatelju profesoru, povjesničaru pomorstva, Mithadu Kozličiću, izuzetnom poznavaocu jadranskih svjetionika, koji nas je rano napustio i nije dočekao da projekt završimo - rekao je autor monografije Jurica Gašpar.

- Da bi Austro-Ugarska napravila svjetionike, napravila je tehnološke pripreme infrastrukture da bi se izgradnja mogla realizirati, a to znači ceste, lukobrane, kamenolome, brodove i na kraju svjetionike - rekao je predsjednik udruge Gordan Smadilo.

Objasnio je da je druga fascinacija plovni put istočnom obalom Jadranskog mora kojim se plovi od antičkih vremena, a u suvremenije vrijeme svjetionici su trasirali taj put koji je priodnio razvoju civilizacije i integraciji naroda Sredozemlja, Europe i razvoju trgovačkih puteva.

“Posebni dio projekta je život svjetioničara na lanterni, koji ima jednu emotivnu dimenziju“, rekao je.

Svjetionici na Jadranu nisu samo dio hrvatske nego i evropske arhitektonske kulturne baštine, rekao je.

Autor filma Igor Gojić posebno je zahvalio Pomorskom muzeju u Kotoru koji je prepoznao projekt, još kada je bio u začetku 2015. godine kada je predstavljen kotorskoj publici.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.