1 min. čitanja

PRAVA ČAROLIJA Cvjetanje mora kod Raba noću uzrokovalo nevjerojatan fenomen!

PRAVA ČAROLIJA Cvjetanje mora kod Raba noću uzrokovalo nevjerojatan fenomen!
Foto: Screenshot

BARBAT – U Barbatu na otoku Rabu zabilježen je doista jedinstven fenomen. Cvjetanje mora zbog kojeg je sve više zabrinutih građana i turista diljem Sredozemlja, pa tako i Jadrana, noću izgleda uzrokuje nešto fantastično. Na dodir, more počinje svijetliti u plavoj boji!

– Prvo sam mislio da me klinci zafrkavaju večer prije pa sam otišao da se uvjerim. Prava čarolija. Prvi put vidim i ja. I prekrasno je! – kaže nam Ivica Jureša koji je ovaj fenomen i snimio.

– Izgleda da su to nakupine algi nastale cvjetanjem mora. A kako stvari stoje, svijetle. Više puta kroz večer smo probavali i traje dok god ima nakupina algi – kazuje nam Jureša.

Doznajemo da se radi o jednostaničnom morskom organizmu Noctiluca scintillans koji može postojati u zelenom ili crvenom obliku, ovisno o pigmentaciji u njegovim vakuolama. To je organizam koji se može naći u cijelom svijetu, ali njegova zemljopisna rasprostranjenost ovisi o tome je li zelena ili crvena. Ovaj je organizam poznat po svojoj sposobnosti bioluminiscecije , pretvarajući vodu u svijetloplavu. Međutim, odgovoran je i za opasnosti za okoliš, poput crvenih plima i oseka i eutrofikacije.

– Ova vrsta nije toksična i nema velikog utjecaja na ostale organizme u moru, iako kad je ima tako puno zbog organskog raspadanja može se oslobađati amonijak te more može neugodno mirisati. Na našem profilu Centra za Istraživanje mora imate i slike ispod mikroskopaa – poručuju iz Centra za istraživanje mora u Rovinju.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

NEOBIČAN FENOMEN Narančasto more uz zapadnu obalu Istre – Evo što se događa!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.