1 min. čitanja

NEOBIČAN FENOMEN Narančasto more uz zapadnu obalu Istre – Evo što se događa!

NEOBIČAN FENOMEN Narančasto more uz zapadnu obalu Istre – Evo što se događa!
Foto: Tihana Orihovac Knezoci / CIM Rovinj / Screenshot

ROVINJ/POREČ – Uz zapadnu obalu zapadne Istre građani su primijetili vrlo neobičnu pojavu. Naime, more je dobilo narančastu boju, pa su se mnogi uplašili da se radi o još jednom onečišćenju mora.

Kolege iz Istrameta su se pitali radi li se o cvjetanju mora na Crvenom otoku kod Rovinja? Slične snimke stižu iz Poreča i Banjola.

To su potvrdili i u Centru za istraživanje mora u Rovinju.

– Ovaj fenomen se zove crvena plima (eng. Red tide). U potpunosti je prirodan i radi se o vrsti dinoflagelata Noctiluca scintilans. Djelatnici centra za istrazivanje mora su vec prosli tjedan na terenima uz zapadnu obalu istre primjetili povecane nakupine ove vrste na otvorenom moru pogodan vjetar sve je napuhao na plaže. Fenomen ce se zadržati nekoliko dana i onda ce nestati.

Ukoliko imate priliku noću šetati uz more pokušajte bacati kamenčiće jer ova vrsta luči pigment bioluminoscin te se u vodi mogu vidjeti plavičasta svjetla prilikom mehaničkog podražaja.

Iako je fenomen prirodan i može se primjetiti svakoga proljeća ove godine je nešto intenzivniji i pojavio se ranije, ćemu su doprinjele povoljne meteorološke prilike.

Ova vrsta nije toksična i nema velikog utjecaja na ostale organizme u moru.iako kad je ima tako puno zbog organskog raspadanja može se oslobađati amonijak te more moze neugodno mirisati. Na nasem profilu Centra za Istrazivanje mora imate i slike ispod mikroskopa – poručuju iz Centra za istraživanje mora u Rovinju.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.