1 min. čitanja

OCEANSKI FENOMEN Znanstvenici znaju tajnu misterioznih rupa na dnu oceana: "Uzrokuje ih sveprisutna sila!"

OCEANSKI FENOMEN Znanstvenici znaju tajnu misterioznih rupa na dnu oceana: "Uzrokuje ih sveprisutna sila!"
Foto: Screenshot/YouTube

Znanstvenici s instituta Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) i Sveučilišta Stanford smatraju da su desetljećima nakon otkrića ovog neobičnog fenomena uz obalu Big Sura u Kaliforniji otkrili njegov pravi uzrok.

Do sada se smatralo da ih tvore plinovi metana koji izlaze iz unutrašnjosti Zemlje i pritom oblikuju sediment. No, sada se čini da nije tako.

Polje Sur Pockmark uz obalu Kalifornije najveće je te vrste u Sjevernoj Americi. Veliko je otprilike kao Los Angeles te se na njemu nalazi više od 5200 udubina, koje u prosjeku imaju promjer od 170 metara, a duboke su 5 metara, javlja Science Alert.

Znanstvenici s MBARI-ja su tijekom nedavne ekspedicije na to područje poslali podvodnog robota koji nije pronašao previše dokaza o otvorima iz kojih izlazi metan. Stručnjaci stoga smatraju da ove neobične rupe uzrokuje jedna sveprisutna sila – gravitacija. 

Naime, polje s udubinama je smješteno na kontinentalnoj padini, a uzorci morskog dna koje je prikupio robot ukazuju na to da je niz ovu padinu tijekom posljednjih 280.000 godina povremeno "tekao" sediment. Posljednji veliki tok sedimenta dogodio se prije 14.000 godina, vjerojatno zbog potresa ili urušavanja padine. 

Znanstvenici tvrde da takvi događaji mogu dovesti do erozije u središtu rupa pri čemu se stvara ovakvo neobično polje. Bez obzira na nova otkrića znanstvenici još uvijek ne znaju kako su ove rupe prvotno nastale.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.