1 min. čitanja

Poslijepodne stižu nove satelitske snimke, u pretragu uključeno pet satelita

Poslijepodne stižu nove satelitske snimke, u pretragu uključeno pet satelita
Foto: NASA/ESA

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić potvrdio je za Dnevnik.hr da se danas u popodnevnim satima očekuje nove satelitske snimke koje bi mogle pomoći usmjeriti potragu za nestalim pomorcima.

Zvonimir Frka-Petešić je kazao da su jučerašnje snimke koje su sateliti snimili neupotrebljive zbog loših vremenskih uvjeta u kojima su nastale.

– Nadamo se da će danas nešto pokazati, ali svjesni smo da sateliti imaju ograničene mogućnosti i što se tiče rezolucije i što se tiče prostora koji pokrivaju, a koji je dosta uzak. Ovisi o putanji satelita hoće li se naći iznad tog područja – kaže Frka-Petešić.

Ističe i da je do sada u pretragu uključeno čak pet različitih satelita kako bi kombinirali što veći broj putanja satelita.

Frka-Petešić ponavlja i okolnosti o kojima je prvi pisao Morski HR, a koje otežavaju potragu za šestoricom pomoraca i hrvatskim kapetanom. Ponajprije, područje koje se pretražuje najmanje je prometan dio Atlantika, pa je zbog toga i manji broj brodova koji tom rutom prolaze, a koji bi možda mogli pomoći u potrazi.

Potragu dodatno otežava i udaljenost od kopna.

– To je jako složena operacija, udaljena više 2000 kilometara od kopna, što je ograničavajući faktor za avione kojima treba dosta goriva da bi došli do tamo, ostali dva-tri sata i vratili se, a u ta dva ili tri sata mogu pokriti samo malo područje – ponavlja Frka-Petešić.

PROČITAJTE JOŠ:

Euforija S.O.S. poruka s koordinatama
NOVE INFORMACIJE Satelitske snimke neupotrebljive, traganje nastavljaju brodovi

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.