3 min. čitanja

Potvrđeno: Pronađeno tijelo na talijanskoj obali pripada jednom od nestalih umaških ribara

Potvrđeno: Pronađeno tijelo na talijanskoj obali pripada jednom od nestalih umaških ribara
Foto: Carabinieri / Facebook / Ilustracija

Nakon pet mjeseci od tragedije na moru u blizini Novigrada, kad su prilikom potonuća brodice koje je bilo izazvano snažnim nevremenom, nestala dvojica ribara, bit će sahranjen stariji od dvojice nastradalih, Anton Kutić.

Njegovo tijelo pronađeno je na zapadnoj obali jadranskog mora prije dva mjeseca, a identitet mu je potvrđen usporednom DNK analizom s uzorcima članova obitelji, potvrdio je za Istra24 savudrijski ribar Danilo Latin.

Internetski portal Venezia Today ovih dana je objavio vijest da tijelo, pronađeno 2. kolovoza dvadesetak milja od grada Caorle u provinciji Venezia, pripada nestalom istarskom ribaru Antonu Kutiću.

Od Danila Latina kolege saznaju i da je kod Ancone pronađeno još jedno tijelo za koje se također provodi DNK analiza, no u ovom trenutku  ne postoji nikakva potvrda da se radi o drugom nestalom ribaru Draženu Pintariću.

Latin je dodao i da je ova tragedija važan podsjetnik da su neophodne izmjene Zakona o traganju i spašavanju kako bi se u budućnosti smanjila mogućnost najgorih posljedica.

- Ministarstvu sam nedavno poslao svoju analizu, upotpunjenu konstruktivnim primjedbama i sugestijama koje bi mogle pomoći u budućem traganju. Jako je važno da u što kraćem roku nakon tragedije na more izađe što više plovnih jedinica - rekao je i dodao da je jako važno i spriječiti nastanak nesreća. Po njemu, u opasnosti od vremenskih nepogoda na moru nisu samo ljudi bez znanja i iskustva već i iskusni ribari poput Kutića i Pintarića.

- Jedno je situacija u luci, a drugo na moru i nije uvijek moguće procijeniti situaciju jer se vrijeme u par sati može značajno promijeniti. Osim toga, pojedine se nepogode, poput pijavica, stvaraju velikom brzinom i nije ih moguće predvidjeti unaprijed. Nedavno sam zato razgovarao s predstavnicima policije i oni dijele moje mišljenje da bi trebalo intervenirati na pomorskom zakoniku i omogućiti kapetanijama da zabrane izlazak na pojedinim područjima pojedinim kategorijama plovila. U slučaju nevremena kapetanija bi jednostavno rekla da nema isplovljivanja i svi ostaju na vezovima dok se ne popravi situacija da se sa sigurnošću može izaći na more - rekao je Latin za Istru24 i dodao da se nada da će njegovo dugogodišnje iskustvo biti od koristi kako bi se izbjegle tragedije poput ove.

Podsjetimo, ribari Anton Kutić i Dražen Pintarić nestali su 2. svibnja a njihova je potopljena ribarica sonderom policijskog broda locirana na dubini od oko 27 metara deset nautičkih milja od Novigrada.

Na talijanskoj obali Jadrana pronađeno tijelo muškarca: “Nije isključeno da je ribar”
Tijelo, po svemu sudeći starije muške osobe, pronađeno je jutros na talijanskoj obali Jadrana, u mjestu Numana, blizu Ancone. Pronašao ga je čovjek koji je šetao obalom jutros oko 6.30 sati, a na lice mjesta stigla je talijanska policija, zajedno s mrtvozornikom. Portal Cronache Ancona…

Akcijom traganja za nestali ribarima koordinirala je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) s angažiranim pomorskim jedinicama i u suradnji s talijanskim kolegama.

Komentar Lučke kapetanije o pronalasku tijela ribara Antona Kutića do objave članka kolege nisu uspjele dobiti.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.