3 min. čitanja

Euforija S.O.S. poruka s koordinatama

Euforija S.O.S. poruka s koordinatama
Foto: Screenshot / Facebook

Na Facebook stranici “Bourbon Rhode Rescue” administrator Sebastian Latocha objavio je apel s naslovom “S.O.S.” upućen pomorcima i kapetanima, u kojoj navodi nekakve geogafske koordinate. U poruci zahvaljuje na svemu učinjenom do sad i moli sve koji pročitaju informaciju i ako prolaze kojim slučajem tuda, da pomognu i time povećaju mogućnost da se pronađu nestali. Iako napisana u dobroj vjeri, poruka ipak teško da ima ikakvog temelja u stvarnom životu.

Jasna je emocija zbog čega je napisana, kao i euforija mnogih nepoznavatelja međunarodnog pomorskog prava, dužnosti i običaja, zbog čega su mnogi poruku i podijelili, a prenijeli je i neki mediji. No zbog neutemeljenih očekivanja da se ovim može ikako pomoći i euforije koju podigne svaka nova ideja s društvenih mreža, hladne glave treba nešto i pojasniti.

Kapetani ne čitaju Facebook statuse, već slušaju VHF kanal 16

Kanal za odašiljanje S.O.S. poruka nije Facebook, nego VHF kanal 16 (156.800 MHz) na radio stanicama brodova, koji služi za pozivanje i komunikaciju u slučaju pogibelji. S.O.S. signal odašilju pomorci u nevolji, ne i komentatori na društvenim mrežama. Stoga niti jedan jedini kapetan neće skretati sa svoje rute radi nekog Facebook statusa, a podsjetimo, prvi brodovi van kruga potrage udaljeni su stotinama nautičkih milja – neki i dvije dužine Jadrana. Na tolikim udaljenostima teško da plove entuzijasti s resursima dovoljnim za skretanje i potragu. Jučer smo pokušali slikovito pokazati kako tamo NEMA nikoga, osim brodova u potrazi. Ostali, podsjećam (koliko god to surovo izgledalo), NEĆE skretati radi nekakvog Facebook statusa. Ma koliko on dobronamjeran bio.

Također treba reći da su svi pomorci već obaviješteni o kolegama u nevolji i SVI oni koji su u blizini, dužni su ostati i pomoći u potrazi, što već danima i rade.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=810962889319718&set=gm.401932143829140&type=3

Pišite i pritišćite na prave adrese

Kao što nam je u četvrtak rekao filipinski pomorac koji sudjeluje u potrazi, možemo samo moliti. Na tragateljima je da odrade taj teži dio posla, a oni poručuju da daju sve od sebe i mi im nemamo razloga ne vjerovati.

Cesne ili helikopteri tamo – ne lete, jer ne mogu. Putnički zrakoplovi ne mogu ugrožavati putnike i na svoju ruku mijenjati kurs, usporavati, spuštati se, smanjivati brzinu. Tako da sve te bezvezne ideje iz toplog obiteljskog doma prije gledanja nogometne utakmice, serije ili nečeg drugog svih onih kojima je ova potraga samo jedan reality show, treba shvatiti s velikim oprezom ili mu uopće ne pridavati važnost.

Da sad neki Facebook status podijelimo milijun puta i pošaljemo na milijun adresa svih medija, ni jedan ozbiljan kapetan s brodom i robom vrijednim stotine milijuna dolara, neće poslušati vas, ali je zato dužan pomoći na licu mjesta, ne kad pročita vaš status s Facebooka, već kad dobije dojavu na VHF kanalu 16. Opet ću ponoviti, svi pomorci su taj poziv dobili i svi su dužni pomoći, što oni koji jesu u tom području, i rade!

Na diplomaciji je da pritisne više i organizira sposobne zrakoplove za prelet tako velikog područja, jer potraga s brodovima je daleko učinkovitija kad su letjelice u zraku. Također, od velike pomoći bi bio povratak francuskih fregata s helikopterima koji bi mogli najviše pomoći. Fregate su samostalne za boravak na oceanu, a helikopter može sletjeti na nju. Pojasnili smo već i od strane stručnjaka za traganje i spašavanje, koliko je učinkovitije traganje uz zračnu potporu.

Stoga, iskoristite to viška slobodnog vremena što imate i umjesto neutemeljenih komentara i dijeljenja istih medijima, pišite diplomaciji. Napišite stotine, tisuće, desetke tisuća pisama s apelom da pomognu tehnologijom koja to može. Vrijeme je dragocjeno, a Facebook status i njegovi komentari ljude neće izvaditi iz mora.

PROČITAJTE JOŠ:

NOVE INFORMACIJE Satelitske snimke neupotrebljive, traganje nastavljaju brodovi

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.