1 min. čitanja

Poreč ide u opsežne izmjene i dopune Prostornog plana – Proširuju građevinsku zonu

Poreč ide u opsežne izmjene i dopune Prostornog plana – Proširuju građevinsku zonu
Foto: Grad Poreč

POREČ – Punih 20 godina Poreč nije mijenjao Prostorni plan uređenja – ključni dokument o kojem ovisi budući izgled određene lokalne zajednice.

Za Poreč se kaže da je jedan od rijetkih gradova koji prostorno uređenje na svom području provodi na temelju prostornih planova svih nivoa, pa tako ima veliki broj planova nižeg reda, njih pedesetak, čime je pokriven najveći dio područja Poreča i pripadajućih naselja.

No suvremeno doba zahtijeva i suvremeni plan pa je gradska uprava odlučila u prostorni plan ugraditi nove namjene, potrebe, projekte, ali i racionalizirati troškove, kažu.

– Vodili smo se zaštitom prostora, zaštitom zelenih površina, osiguravanjem infrastrukture koja može podnijeti sezonalost, daljnje predviđanje javnih sadržaja, te poslovnih zona, reciklažnih dvorišta, prometa, turizma, a da pritom udovoljimo novim potrebama kako naših sugrađana, tako i cijele zajednice – pojašnjava porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Tvrdi da se izmjene ovako važnog dokumenta neće raditi bez mišljenja, prijedloga i kritika građana, koji su pozvani da tijekom javne rasprave dostave svoje prijedloge kako bi se mogli planirati potrebni javni sadržaji i objekti.

Zanimljivo je da je kod građana Poreča najveći interes usmjeren prema proširenju građevinskih zona, a dosad je zaprimljeno oko 1.600 zahtjeva, u kojima se traži urbanizacija više od 500 hektara zemljišta. Iz grada poručuju da svi zahtjevi neće biti udovoljeni, prihvatit će ih tek 40-ak posto.

Javna rasprava o novom Prostornom planu počinje 25. travnja i traje do do 25. svibnja 2022. godine, a  Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana bit će dostupan na web stranici Grada Poreča.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.