2 min. čitanja

POMORSKO DOBRO NA IZVOZ Slovenci u Umagu napravili privatne plaže, grad ih vratio na javno korištenje

POMORSKO DOBRO NA IZVOZ Slovenci u Umagu napravili privatne plaže, grad ih vratio na javno korištenje
Foto: Grad Umag

UMAG – Okupacija pomorskog dobra na Jadranu otela se kontroli. Je li za ovaj desant na javnu površinu kriva pandemija ili lokalne vlasti koje su sve znakove ovakvih ilegalnih radnji godinama ignorirali, pitanje je za podrobniju istragu. Još jedan slučaj za anale stiže nam iz Istre.

Osim autokampova koji su na nekim dijelovima čak ogradili pristup moru i naplaćuju prilaz, posebna priča stiže iz Umaga, gdje su glavni akteri uzurpacije javnog dobra, ne biste vjerovali, Slovenci i Austrijanci, prenosi RTL.

Foto: Grad Umag

Dotična ekipa europskih građana koji u svojoj zemlji poštuju zakone, pokupovala je nekretnine uz samu obalu i, iako im to zakon ne dopušta, ogradili svoje vlastite plaže. Da bi riješila taj problem, gradska vlast doskočila je rješenju kojim je, figurativno rečeno, ubila dvije muhe jednim udarcem.

– Dakle oni su u neko određeno vrijeme produžili svoje parcele skroz do mora, izradili su svoje vlastite puteve do mora, dakle to je nešto što je bilo dostupno samo njima – kaže Slaviša Šmalc, pročelnik ureda Grada Umaga. Pa je Grad Umag ovdje izgradio prvu dionicu šetnice koja će se protezati čitavom Umaškom obalom od Novigrada do Pirana.

– Ono što je najbitnije je osloboditi područje od uzurpacije privatnika i dati ga u funkciju javnog dobra odnosno na korištenje svim građanima – dodaje Šmalc.

Nažalost, nije to jedina bitka koju Grad Umag vodi s “vlasnicima privatne plaže”. Godinama vode spor oko  područja Kravljeg rta. Tamo je 120 hektara zemljišta kojeg svojata jedna privatna tvrtka, a koja je to područje dobila u koncesiju još u doba Jugoslavije. Ta koncesija više ne važi, no korisnici su zemljište ogradili duboko u pomorsko dobro. Aktivisti su ogradu srušili pa je došlo i do sukoba sa zaštitarima.

Na svu sreću, sud je u ovom slučaju nedavno presudio u korist Grada Umaga jer je to jedino u skladu sa Zakonom.

Foto: Grad Umag

– Znači vama nitko ne može zabraniti pristup, da vi dođete s ručnikom, postavite ručnik i legnete na plažu, to je nešto što mora biti dostupno i s kopna i s mora svakome zato što je to opće dobro, država ga štiti prema tome nema zabrana – poručila je odvjetnica Ljiljana Sinanović.

Za jednu mediteransku zemlju, članicu Europske unije, koja bi trebala štititi pravo svakog čovjeka da uživa u javnom dobru, u prirodnim ljepotama i svim ostalim javnim površinama u skladu sa Ustavom i zakonom, ovakve situacije pokazuju da mentalno nismo daleko od Albanije. Zemlje u kojoj se zbog metra plaže ne libe obračunati vatrenim oružjem, kao što se dogodilo nedavno pri čemu je ubijeno nekoliko ljudi.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.