2 min. čitanja

Pomor riba u Medulinskoj lokvi

Pomor riba u Medulinskoj lokvi
Foto: Općina Medulin

Uslijed visokih temperatura vode i hipoksičnih uvjeta u Medulinskoj lokvi stradalo je 46 velikih jedinki riba somova i šarana.

Zahvaljujući brzoj intervenciji mještanina Kristijana Siladića i ljubitelja Medulinske lokve stanje s lokvom je pravovremeno uočeno te je sinoć započelo interventno rješavanje ove nepredviđene situacije. Na terenu su uz mještane bili i članovi DVD-a Medulin, načelnik Općine Medulin Ivan Kirac te su kontaktirane nadležne stručne službe kako bi se pravovremeno pristupilo sanaciji zatečenog stanja.

Na terenu su uz mještane bili i djelatnici Općine Medulin, djelatnici Fakulteta prirodnih znanosti u Puli doc. dr. sc. Petra Burić i dr.sc. Neven Iveša, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo te Veterinarske stanice Punta. Sukladno saznanjima djelatnika Fakulteta utvrđeno je da je zbog izrazito hipoksičnih uvjeta i visoke temperature vode stradalo 46 velikih jedinki riba (somovi i šarani).

Prikupljeni su i najnoviji podaci te će se isti usporediti s referentnim vrijednostima iz studenoga 2022. godine, a sve u cilju praćenja stanja Medulinske lokve te očuvanja njezine prirodne raznolikosti. Također, iako nam je ova situacija svima vrlo tužna sa stajališta struke ista ima i pozitivnu stranu za očuvanje Medulinske lokve obzirom da se dogodio pomor invazivnih vrsta kojima nažalost Medulinska lokva ne predstavlja prirodno stanište.

Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije prikupili su uzorke vode kako bi se ista analizirala, a u jutarnjim satima također je izvršena hitna intervencija uklanjanja uginulih riba.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

„Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE!“ – Prvom zajedničkom akcijom sadnje uređen okoliš Medulinske lokve!
U Medulinu je prošle subote, 6. 05. 2023., održana prva zajednička akcija sadnje i uređenja okoliša jedine preostale lokve u mjestu. Akciju je organizirala Udruga Sakramenski u sklopu projekta „Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE!“ kojeg provodi u suradnji sa medulinskom osnovnom školom dr. Mate…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.