1 min. čitanja

Položeni vijenci povodom 79. obljetnice potonuća parobroda San Marco

Položeni vijenci povodom 79. obljetnice potonuća parobroda San Marco
Foto: Grad Umag

UMAG - Uoči 79. obljetnice potonuća parobroda San Marco, ovog se petka, 8. rujna 2023. godine, delegacija Grada Umaga okupila ispred spomen ploče u Savudriji ne bi li položila vijence i zapalila svijeće u sjećanje na tragično preminule sugrađanke i sugrađane.

Svečanosti su prisustvovali zamjenici gradonačelnika Grada Umaga Floriana Bassanese Radin i Mauro Jurman, članovi umaškog Gradskog vijeća, predstavnici Zajednice Talijana, članovi Udruge antifašističkih boraca te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

- Mnoge obitelji će se danas prisjetiti tog nesretnog dana prije 79 godina. Dan je to kad se dogodila jedna od najapsurdnijih tragedija na ovim prostorima. 120 je nedužnih civila, pored 30-tak njemačkih vojnika, stradalo u jednom trenu te ostalo bez života, bez vlastite budućnosti, bez prilike da osjete mir i spokoj. Parobrod „San Marco“ pretvorio se u veliku plamenu buktinju te postao zajednička grobnica stotine umaških i savudrijskih obitelji. U spomen svim sugrađankama i sugrađanima, s pijetetom prema nevinim žrtvama i u znak sjećanja na tragičan događaj Grad Umag svake godine na današnji dan održava komemoraciju u čast i sjećanje na svoje sugrađane - istaknula je Floriana Bassanese Radin u svojem obraćanju.

Delegacija je potom krenula prema savudrijskom lukobranu ne bi li simboličkom gestom bacanja vijenca u more odala počast nevinim žrtvama.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.