2 min. čitanja

Pokrenut postupak zaštite geološkog lokaliteta Likva-Bačva na otoku Braču

Pokrenut postupak zaštite geološkog lokaliteta Likva-Bačva na otoku Braču
Foto: Franjo Mlinac

SUTIVAN – Nastavno na višegodišnju suradnju Narodne knjižnice Sutivan i Hrvatskog geološkog instituta na formiranju geološke poučne staze na području Sutivana, početkom 2022. Općina Sutivan uputila je prijedlog javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije MORE I KRŠ za pokretanjem postupka donošenja statusa zaštite „Geološkog spomenika prirode“ za područje obale od uvale Likva do uvale Bačva.

Radi se o globalno važnom geološkom lokalitetu na kojem je pronađena vidljiva K-Pg granica koja dijeli geološka doba Krede i Paleogena, ili „doba dinosaura“ i „doba sisavaca“ kako se uobičajeno laički  nazivaju. Upravo u stijenama punte Likva-Bačva na otoku Braču zapisani su tragovi udara golemog asteroida koji je prije 65  milijuna godina pao na područje današnjeg poluotoka Yucatana i pokrenuo kataklizmičke procese koji su posljedično uzrokovali propast do tada prevladavajuće vrste na planeti – dinosaura.

Javna ustanova MORE I KRŠ na čelu s ravnateljem Domagojem Lažetom prihvatila je inicijativu i započela s izradom propisane stručne podloge koju treba prihvatiti Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Uprava za zaštitu prirode, a potom i županijska Skupština. Radna skupina ustanove u više je navrata izašla na teren i uvjerila se u jedinstvena obilježja i važnost područja predviđenog za zaštitu.

Foto: Google Maps / Screenshot

Po ishođenju statusa spomenika prirode lokalitet bi bio trajno zaštićen od moguće devastacije i bio izdvojen kao važna edukacijska točka za proučavanje geološke povijesti našega planeta.

Franjo Mlinac

PROČITAJTE JOŠ:

Na Braču izbušili stijene budućeg geoparka da bi prišarafili ležaljke!
NAZVALI SMO NAČELNIKA SUTIVANA: “Svi dižu buku ni od čega – Uklonili smo ležaljke, a vlasnika nema na otoku”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.