3 min. čitanja

Na Braču izbušili stijene budućeg geoparka da bi prišarafili ležaljke!

Na Braču izbušili stijene budućeg geoparka da bi prišarafili ležaljke!

SUTIVAN – Tek kad pomislite da ste, kad je o uništavanju i privatiziranju pomorskog dobra, vidjeli i čuli sve, nađu se novi pametnjakovići koji ljudskom glupošću na našoj obali dotaknu nove nebeske vrhove.

Prizori koji graniče sa zdravom pameću stižu s otoka Brača. Naime, između dviju najpoznatijih sutivanskih plaža – Bistrice i Likve, netko je zašarafio ležaljke na pomorskom dobru. Ne samo da se radi o pomorskom dobru, već o području koje se najozbiljnije namjerava zaštititi kao rezervat, odnosno geopark. Da stvar bude gora, zaštita treba obuhvatiti upravo ove izbušene stijene.

Foto: Pozdrav iz Supetra / Facebook

Općina Sutivan povjerila je Narodnoj knjižnici Sutivan vođenje projekta formiranja poučne geološke staze na tom području obale koji knjižnica provodi u suradnji sa stručnjacima Hrvatskog geološkog instituta. Također su pokrenute radnje proglašenja zapadne punte Likve geološkim spomenikom prirode u cilju trajne zaštite ovog važnog lokaliteta. Svemogući Google na svojoj globalnoj karti već je to napravio.

Foto: Google Maps

Ovo je, naime, geološka točka na kojoj su pronađeni dobro očuvani tragovi udara asteroida u našu planetu prije 66 milijuna godina. Taj važan trenutak u povijesti Zemlje čini granicu između dva geološka doba: Mezozoika i Kenozoika i stručno se naziva K – Pg granica. Upravo taj ključni trenutak za evoluciju sisavaca izuzetno je dobro sačuvan na području uvale Likva što ga čini točkom od svjetskog značaja i predmetom brojnih sadašnjih i budućih geoloških istraživanja.

Foto: Pozdrav iz Supetra / Facebook

I tako je bilo dok se nije našao pametnjaković koji je bušilicom išao pričvrstiti ležaljke. Ponavljamo, netko je sebi dao truda i svrdlima, tiplama i šarafima pričvrstio ležaljke u kamene škrape.

Priču su objavili i na Facebook stranici „Pozdrav iz Supetra“ i poručili autoru ove instalacije sljedeće:

„Nadamo se da ovu stranicu prate i odgovorni u Sutivanu. Čudno je doduše da već sami nisu primjetili da su im sike izbužane i u njih zavidane ležaljke na neupitnom pomorskom dobru. Možda su i vidjeli pa žmire prominentnim stivanskim iznajmljivačima koji se kite ovako pretencioznim nazivom svojih apartmančića.

Gospodo ovo je gadljivo, a mi vam dajemo do ponedjeljka da odvidate ležaljke jer nakon toga podnosimo prijavu nadležnoj inspekciji i kaznenu prijavu za devastaciju obale“, poručuju na ovoj stranici.

Foto: Pozdrav iz Supetra / Facebook

Na jednoj od objavljenih fotografija su i dva broja telefona, pa nam nije bilo teško nazvati na prvi od njih:

Zovemo vas u vezi ovih ležaljki koje su zavidane na pomorskom dobru. Jeste li vi to možda napravili?

Gospođa koja nam se javila na telefon, predstavila se (podaci poznati redakciji) i nakon što je shvatila da smo novinari, telefon je predala drugoj gospođi koja je odgovorila sljedeće:

– Pozdrav, ja sam vam na jednom dječjem rođendanu, pa nažalost sad ne mogu pričat s vama.

Jeste li vi zavidali ove ležaljke za škrape?

– Nazovite sutra ujutro. Doviđenja – kratka je bila gospođa i poklopila slušalicu.

Pokušali smo nazvati i na drugi broj, no na taj se nitko nije javio.

Kako ovo izgleda, najbolje je da se sami uvjerite na ovim fotografijama.

Foto: Pozdrav iz Supetra / Facebook

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.