2 min. čitanja

Pojava na dnu mora zabrinula znanstvenike

Pojava na dnu mora zabrinula znanstvenike
Foto: Unsplash

SVIJET - Morski toplinski valovi razvijaju se i duboko pod morem, a mogu biti intenzivniji i trajati dulje od vrućih razdoblja na površini oceana. To može dovesti do najezde invazivnih vrsta, ali i razvoja opasnih parazita.

Plutača za mjerenje temperature mora koja se ljuljala na oceanu u blizini Oregona, u jednom je trenutku otkrila zastrašujuće skokove temperature - do čak sedam stupnjeva Celzijusevih u manje od sat vremena. Malo je reći da su znanstvenici bili zbunjeni promjenama temperature u dubinama.

Morski toplinski val razvio se 2013. uz obalu Aljaske i ubrzo se proširio sve do Meksika. Zadržao se mnogo dulje nego što je itko očekivao ostavivši razorne posljedice na ribarstvo, izazvavši cvjetanje otrovnih algi, a doveo je i do izgladnjivanja morskih ptica.

Novo modeliranje koje su vodili znanstvenici iz američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA), pokazuje da se morski toplinski valovi mogu razviti i duboko pod morem, piše Sceince Alert.

Analiza mora kontinentalnog pojasa koje okružuje Sjevernu Ameriku također otkriva da ti takozvani morski toplinski valovi mogu biti intenzivniji i trajati dulje od vrućih razdoblja na površini oceana, iako to varira od obale do obale.

Neki podaci za dubine postoje, ali znanstvenici koji stoje iza najnovije studije uglavnom su morali donositi zaključke iz promatranja površine oceana, unoseći te podatke u računalne modele kako bi simulirali oceanske struje koje se dolaze iz dubina.

Analiza se usredotočila na zapadnu i istočnu obalu Sjeverne Amerike, koristeći podatke koji obuhvaćaju tri desetljeća, od 1993. do 2019. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications.

Ne samo da toplinski valovi na dnu mora traju dulje nego oni na površini, već postoje mnoge regije u kojima intenzitet toplinskog vala na dnu mora premašuje intenzitet toplinskog vala na površini mora za istu lokaciju, otkrili su istraživači.

Ove dvije vrste morskih toplinskih valova obično se pojavljuju u isto vrijeme u plitkim područjima gdje se miješaju površinske i dubinske vode. Skokovi temperature duž morskog dna kretali su se od pola stupnja Celzijevih do pet stupnjeva.

Neobično tople podzemne temperature oceana povezuju se s najezdom invazivnih riba paunova u nova obalna područja duž jugoistočne obale SAD-a i dovele su gotovo do kolapsa ribolova jastoga, čija se vrijednost broji u milijunima dolara, jer je oslabljeni imunološki sustav jastoga u opasnosti od parazita.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Analize upozoravaju na nikad toplija mora i oceane u 2022. godini
Prošle su godine svjetska mora i oceani bili najtopliji ikad zabilježeni, pokazujući duboke i sveprisutne promjene koje su emisije štetnih plinova u atmosferi uzrokovane ljudskim djelovanjem učinile klimi planeta. Više od 90% viška topline zarobljene emisijama stakleničkih plinova apsorbira se u oc…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.