4 min. čitanja

Pogledajte kako Sunčani Hvar i dalje neovlašteno okupira teritorij RH - Građane pozivamo na uklanjanje prepreka, a odgovorne na poštivanje zakona!

Pogledajte kako Sunčani Hvar i dalje neovlašteno okupira teritorij RH - Građane pozivamo na uklanjanje prepreka, a odgovorne na poštivanje zakona!
Foto: Čitatelji

HVAR - Tko pogoduje bogatom šeiku koji je kupio Sunčani Hvar, da u tom gradu njegovi zaposlenici i ulizice rade što žele? Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama vrijedi za sve, a bila je potrebna intervencija Morskog HR da se oslobodi dio pomorskog dobra kojeg su ilegalno okupirali. No, čini se, ne i do kraja.

- "Sunčani Hvar" je upozoren i trenutno je postupio s uklanjanjem istog - rekao nam je gradonačelnik grada Hvara Rikardo Novak koji je promptno postupio i s komunalnim redarima po našoj dojavi krenuo rješavati ovaj slučaj povrede pomorskog dobra. Barem smo tako mislili...

Kao četničke barikade devedesetih, prepreke na pomorskom dobru građanima ilegalno sprječavaju zakonom omogućen prolazak pomorskim dobrom!

No, ni u Gradu Hvaru, čiji vlastodršci opasno riskiraju plaćanjem debelih kazni iz vlastitog džepa (jer novi Zakon i to vrlo jasno precizira ako krenu muljati i ne provoditi ga), nisu baš bili odlučni u uklanjanju barikada, koje pomalo podsjećaju na one četničke s početka Domovinskog rata, jer na identičan način ometaju normalan prolazak građana. Samo se ovdje ne radi o oružanoj, već bezobraznoj i bahatoj, uvredljivoj i tihoj pobuni protiv zakona, zdrave pameti i građana koji ovoj zemlji plaćaju porez.

Građani neke čudne ljude u ležaljkama moraju moliti da se maknu s puta!

Nakon intervencije Morskog HR i gradonačelnika koji, sad kad je sve došlo u medije, nije ni mogao drugačije, uklonili su samo jedan komad prepreke, dok su na prolaz kod Beach kluba Hvar u vlasništvu Sunčanog Hvara koji ilegalno okupira teritorij Republike Hrvatske nasadili ljude koji ležaljkama namjerno blokiraju put. Građani ih moraju moliti da se maknu, kako bi mogli proći, što je, uz ove prepreke koje su postavili apsolutno neprihvatljivo i protuzakonito!

0:00
/0:06

Još više čudi traljavost i inertnost Hvarana koji, kao da ovo nije njihov posao. Pa podsjetimo da je Općinski sud u Dubrovniku donio pravomoćno rješenje koje hotelskom lancu Royal hotels & resort odbija bilo kakvo pravo posjeda na pomorskom dobru. Ovaj dokument je utoliko važan, što je prva ovakva pravomoćna presuda i pravni presedan, temeljen na novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama.

Nakon ove presude, sutkinja Općinskog suda, Marijana Milković Cosmai očitala je lekciju hotelskom lancu, gdje je dala za pravo građanima da radnim akcijama i fizički uklanjaju prepreke koje se nalaze na pomorskom dobru, kako bi svima omogućili jednako pravo korištenja.

Članak 5. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama jasno kaže: Pomorsko dobro je izvan pravnog prometa i na njemu se ne može steći pravo vlasništva niti druga stvarna prava po bilo kojoj osnovi. Pomorsko dobro ne može biti predmet ugovora o zakupu niti ugovora o najmu. Građevine i drugi objekti na pomorskom dobru koji su trajno povezani s pomorskim dobrom njegova su pripadnost.

Članak 12. kaže da NITKO nema pravo bez pravne osnove propisane ovim Zakonom na: posebnu upotrebu pomorskog dobra, gospodarsko korištenje pomorskog dobra, obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru, ograničavanje i/ili isključivanje opće upotrebe pomorskog dobra. zaposjedanje pomorskog dobra na bilo koji način za sebe ili drugoga.

A članak 197 je također vrlo jasan: Novčanom kaznom u iznosu od 6000,00 do 130.000,00 eura kaznit će se za pomorski prekršaj pravna osoba koja bez pravne osnove propisane ovim Zakonom ograničava i/ili isključuje opću upotrebu pomorskog dobra.

Još prepreka na pomorskom dobru, bez mogućnosti neometanog prolaska...

Prema tome, ovim putem pozivamo sve Hvarane i građane Republike Hrvatske da pomognu ukloniti prepreke koji se neovlašteno nalaze na pomorskom dobru, a nisu još uklonjene, kako bi svi građani, jednaki pred zakonom, mogli u njemu neometano uživati! Odgovorne, jednako tako, pozivamo da poštuju Zakon Republike Hrvatske i konačno se ponašaju u skladu s njim!

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

ZATVORILI POMORSKO DOBRO NA HVARU Odmah smo reagirali i vrata će danas - nestati!
Nevjerojatno je da danas, kada se u skladu s novim Zakonom o pomorskom dobru zaista aktivnije djeluje po tom pitanju, nekome i dalje padne na pamet vratima ograditi komad obale i onemogućiti prolaz građanima. Mjesto radnje - Beach club Hvar u gradu Hvaru koji potpada pod “Sunčani Hvar” čiji je

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.