3 min. čitanja

Poboljšanje zdravstvene skrbi na Korčuli i Hvaru

Poboljšanje zdravstvene skrbi na Korčuli i Hvaru
Foto: Unsplash

VELA LUKA - Zahvaljujući jednogodišnjoj financijskoj potpori, specijalista gastroenterolog će tijekom 2023. jednom mjesečno vršiti specijalističke preglede i provoditi gastroenterološke postupke u ambulanti u Veloj Luci.

Potpisan je ugovor između Zaklade Vera i dr. Matko Miličić-Maleško i Doma zdravlja Dr. Ante Franulović o jednogodišnjoj financijskoj potpori projekta 'Razvoj specijalističko-konzilijarne zdravstvene skrbi u Domu zdravlja Dr. Ante Franulović u Veloj Luci. Vrijednost projekta je 7.920 eura.

Zaklada će financijski podupirati rad specijaliste gastroenterologa s radnim mjestom izvan otoka Korčule da tijekom 2023. godine, jednom mjesečno u trajanju dva radna dana, dakle kroz ukupno 12 dolazaka odnosno 24 radna dana, vrši specijalističke preglede pacijenata i provodi gastroenterološke postupke u gastroenterološkoj ambulanti u Veloj Luci.

Dom zdravlja Dr. Ante Franulović će organizirati dolazak gastroenterologa, osigurati potrebna materijalna i financijska sredstva za nesmetan rad gastroenterološke ambulante, organizirati ostale medicinske djelatnike i pomoćno osoblje, koordinirati termine pacijenata te osigurati najvišu razinu kvalitete pružanja medicinske usluge.

Rad specijaliste gastroenterologije u Domu zdravlja Dr. Ante Franulović doprinijet će povećanju standarda zdravstvene zaštite i samim time kvaliteti života na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu, bez potrebe da se takve vrste pregleda obavljaju u većim zdravstvenim centrima poput Dubrovnika i Splita.

Ovaj projekt nastavak je težnje osnivača Zaklade - hvaranina dr. Matka Miličića - da se na otocima njegovih predaka, Hvaru i Korčuli, poboljša zdravstvena skrb.

Tako Zaklada Vera i dr. Matko Miličić-Maleško od rujna 2022. godine financira dolazak liječnika specijalista u DZ Korčula, poput otorinolaringologa, pulmologa, hematologa, dermatologa i drugih, što će omogućiti više od 1.000 pregleda tijekom sljedeće dvije godine.

Od svibnja 2022. godine Zaklada financira i dolaske liječnika-specijalista u hvarsku ispostavu Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, poput kardiologa i reumatologa, a u budućnosti i drugih specijalističkih grana medicine.

Zaklada Vera i dr. Matko Miličić - Maleško osnovana je 2022. godine s ciljem pružanja potpore pravnim i fizičkim osobama za poticanje i promicanje kulturno-umjetničke, znanstvene, obrazovne, zdravstvene, socijalne ili druge društvene djelatnosti kojom se promiče opća korist i djelovanje za opće dobro. U svom radu Zaklada je orijentirana na lokalnu zajednicu, prvenstveno otoke Hvar i Korčulu. Zaklada je u potpunosti financirana vlastitim sredstvima osnivača i trenutno je jedina zaklada sa sjedištem u Hvaru.

U Domu zdravlja Dr. Ante Franulović u okviru PZZ radi 10 timova obiteljske medicine, 5 timova dentalne medicine, ginekološka ambulanta, ambulanta medicine rada, patronažna služba i služba sanitetskog prijevoza. Također je razvijena i SKZZ, te u Domu zdravlja radi medicinsko-biokemijski laboratorij, rtg kabinet, ortopedska ambulanta, internistička ambulanta, oftalmološka ambulanta, dermatološka ambulanta, urološka ambulanta, otorinolaringološka ambulanta i psihijatrijska ambulanta. U zgradi Doma zdravlja svoju djelatnost također obavlja i Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije te mikrobiološki laboratorij. Svoju djelatnost u Domu zdravlja obavlja i Županijski zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, koji organizira rad Hitne službe tima T1 u Blatu.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Brod će jednom tjedno voziti liječnika na Ist i Molat
Grad Zadar osigurao je brod koji će jednom tjedno voziti liječnika na Ist i Molat. Radi se samo o privremenom rješenju za otočane koji su trenutno bez liječničke skrbi. Mjesni odbor Ist održao je sastanak s gradonačelnikom Brankom Dukićem te se iznašlo privremeno riješenje po pitanju liječn…
Liječnica prije 25 godina Zagreb zamijenila otokom, a prvi pacijent bila joj je – bolesna ovca!
CRES/LOŠINJ - Ova pionirka telemedicine o životu na otoku ima samo lijepe riječi, a mladim kolegama poručuje da imamo prekrasnu zemlju te da nije u velikom gradu “sve najljepše”. Često se s naših otoka upozorava na odlazak stručnjaka raznih profila i samim time nedostatak mnogih usluga i sadržaja,…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.