Za po život opasno i potpuno ilegalno ruglo u Krilu Jesenice traže odobrenje za legalizaciju!

KRILO JESENICE - Ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević hrabro je nadležnom tijelu predao dokumentaciju za izdavanje građevinske dozvole za uređenje luke Krilo Jesenice, pisali su jučer kolege s portala Dalmacije danas.  Inače, ova u potpunosti ilegalna luka, o kojoj je Morski HR pisao u više desetaka članaka, nastala je isključivo divljačkim i u potpunosti ilegalnim nasipanjem smeća u more! Ako postoji išta na Jadranu što treba do temelja ukloniti i krenuti graditi ispočetka, to je ovo hrvatsko i jadransko ruglo, slažu se i naši sugovornici s kojima smo više puta razgovarali na ovu temu.

Ne samo da je ruglo, ekološka bomba, šamarčina državi i njenim građanima, već je najnesigurnija gomila smeća, neucrtana i na službenim pomorskim kartama, neosigurana primjerenom pomorskom signalizacijom i latentna opasnost za plovidbu. Unutar rupe od gomile natovarenog otpada, koju neki zovu lukom, nalazi se pak oko 150 (opet potpuno mimo svakih pravila) natiskanih skupih brodova s apsolutno nikakvim planom evakuacije u slučaju požara ili havarije. Ajmo ponovit još jednom; ravnatelj županijske lučke uprave traži za OVO legalizaciju.

FOTO Pogledajte kako iz zraka izgleda najdivljija luka na Jadranu
Područje Dugog rata, kad je devastacija pomorskog dobra u pitanju, spada vjerojatno u kategoriju najgoreg divljeg zapada na Jadranu. Tome je zasigurno pogodovala i najveća flota malih kruzera, stacionirana u Krilu Jesenice koji, unatoč činjenici da imaju više od 200 brodova - nemaju…

Ono što zabrinjava je činjenica da se pritom kapacitet luke neće povećavati, već bi trebala ostati u istim gabaritima.

Razumljiva je, doduše, težnja Kriljana da imaju svoju luku, šireći na silu svoju flotu, razvalili su podmorje i u potpunosti devastirali svoju obalu, pohlepno hvatajući svaki metar za svoje skupe brodove, no način na koji to rade neupariv se s iti jednim jedinim pravilnikom ili zakonom u državi.

No, ipak, postoji nekakav "projekt uređenja kompletne luke" koji, zamislite, uključuje i uređenje dva nelegalno nasuta lukobrana! Projekt vrijedi 8 milijuna kuna, a kako će, pobogu dobiti ikakvu dozvolu, to će biti doista zanimljivo pratiti.

I dok Državni inspektorat s pravom ruši vikendice nekakve tročlane obitelji u Istri, ali i sve druge koje - nemaju dozvole za ikakvo postojanje, pa najavljuju i ravnanje sa zemljom ruglo Stipe Latkovića u Vruji, po kojoj pobogu logici ovu opasnu i apsolutno ilegalnu gomilu smeća itko normalan može legalizirati?

Poslali smo upit svim relevantnim institucijama, pa i onima koje trenutno imaju najšarenije medijsko perje oko rušenja ilegalno sagrađenih objekata diljem hrvatske obale. Odgovore ćemo objaviti, čim ih dobijemo.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Za po život opasno i potpuno ilegalno ruglo u Krilu Jesenice traže odobrenje za legalizaciju!
Ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević hrabro je nadležnom tijelu predao dokumentaciju za izdavanje građevinske dozvole za uređenje luke Krilo Jesenice. Inače, ova u potpunosti ilegalna luka, o kojoj je Morski HR pisao u više desetaka članaka, nastala…
Ministarstvo mora će novim Pravilnikom uvesti red u lukama
Flota iz Krila Jesenica kod Splita, najveća je turistička flota na Jadranu, 150 brodova vrijedi više od 200 milijuna eura, zapošljavaju 2 tisuće ljudi, uglavnom domaćih. Godišnji bruto promet im je gotovo 320 milijuna eura, a porez oko 30 milijuna eura. Ipak, suočili su se s problemom koji im je