3 min. čitanja

Ministarstvo mora će novim Pravilnikom uvesti red u lukama

Ministarstvo mora će novim Pravilnikom uvesti red u lukama
Foto: UAE / Youtube / Screenshot

Flota iz Krila Jesenica kod Splita, najveća je turistička flota na Jadranu, 150 brodova vrijedi više od 200 milijuna eura, zapošljavaju 2 tisuće ljudi, uglavnom domaćih. Godišnji bruto promet im je gotovo 320 milijuna eura, a porez oko 30 milijuna eura. Ipak, suočili su se s problemom koji im je gotovo onemogućio poslovanje i doveo ih na rub propasti.

Na desetke brodova uredno vezanih jedan uz drugi, prihvaćaju putnike iz cijeloga svijeta. Tako svaki vikend tijekom sezone. Ministarstvo mora je međutim, odlučilo uvesti red u lukama novim Pravilnikom na temelju upravo izrađene studije sigurnosti.

FOTO Pogledajte kako iz zraka izgleda najdivljija luka na Jadranu
Područje Dugog rata, kad je devastacija pomorskog dobra u pitanju, spada vjerojatno u kategoriju najgoreg divljeg zapada na Jadranu. Tome je zasigurno pogodovala i najveća flota malih kruzera, stacionirana u Krilu Jesenice koji, unatoč činjenici da imaju više od 200 brodova - nemaju…

- Konkretno to znači da recimo u luci Split mi ćemo, ako se ona primjeni, izgubiti 60 do 70 posto vezova. Broj naše flote koja broji oko 150 mini kruzera smjenu vrši u lukama Split, Dubrovnik i Trogir - rekao je Ante Rakuljić, član UO Hrvatske udruge privatnih brodara, predsjednik Udruženja malih brodara pri HGK.

To bi, tvrde, za njih bilo pogubno, jer, zasad, alternative za ukrcaj putnika, ali i pića i namirnica nema.

- Nisu aranžmani sklopljeni samo za ovu sezonu nego i za sljedeću godinu već je puna. Kad oni nama nude sidro, ja mislim da je najsigurnije kad su brod i putnici u luci. Ne možeš ti putnika gumenim čamcem ukrcavati, iskrcavati nabavu, to su problemi - kazao je Ivan Mladin, član UO Hrvatske udruge privatnih brodara.

U Ministarstvu su prihvatili molbu Udruge malih brodara da se implementacija studije u Pravilnik odgodi. Ali privremeno, do rješenja alternativnih vezova.

- Za sve kritične luke postoje rješenja, ali ne sutra nego za neki period od par godina. Konkretno rješenje za luku Split je uređenje postojeće luke Krilo koja više nije samo problem za nas za vezove zimi, nego i rješenje za luku Split u narednom periodu - izjavio je Arsen Ercegović, predsjednik Hrvatske udruge privatnih brodara.

Uređenje luke u Krilu gdje cijela flota zimuje natiskana poput sardina, već je gotovo desetljeće na čekanju.

- Izgradnja luke u Krilu Jesenice, koja je doista dugo bila na čekanju, riječ je o investiciji od preko 10 000 000 eura za koju očekujemo početak radova prije ovogodišnja sezone - poručio je za Dnevnik HRT-a Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VELIKE INVESTICIJE LUČKE UPRAVE SPLIT Više od 130 milijuna eura u projekte koji mijenjaju vizuru grada s mora
Luka Split je od osobitog međunarodnog i gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku, a u posljednje vrijeme suočava se s brojnim izazovima, koje nameće porast prometa i turistički pritisak u sezoni. Lučka uprava Split kontinuirano ulaže u lučku infrastrukturu, s ciljem pružanja izvrsnih uvj…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.