4 min. čitanja

Bespravnim graditeljima odzvonilo? Kupite stvari iz kuća, bageri stižu na cijelu obalu!

Bespravnim graditeljima odzvonilo? Kupite stvari iz kuća, bageri stižu na cijelu obalu!
Foto: Rovinj FM

U Istri je počela velika akcija rušenja bespravno izgrađenih objekata. Na ulazu u Rovinj srušen je prvi od njih 14, koliko će ih država na poluotoku ukloniti idućih dana, i to na području Rovinja, Umaga i Ližnjana.

Nakon što dulje vrijeme nije bilo većeg uklanjanja bespravno izgrađenih objekata, glavni državni inspektor najavio je daljnje "češljanje" terena te veće akcije rušenja i u Dalmaciji, javlja HRT.

- Za očekivati je negativne reakcije vlasnika bespravnih objekata, posebno onih određenih za rušenje. Takvih je, doznaje se, u ovom valu još 13 i to na području Rovinja, Ližnjana i Umaga. Grad Rovinj je u priopćenju podržao rušenje jer tako, kažu, štitimo svoj teritorij i prirodne resurse, osuđujemo svaku bespravnu gradnju na šumskom i poljoprivrednom teritoriju. Dodaju kako su u posljednjih pet godina prijavili 200 ovakvih objekata te da su zajedno još nekim jedinicama lokalne samouprave u Istri potpisali deklaraciju kojom od mjerodavnog ministarstva traže osnivanje gradskih građevinskih inspekcijskih službi, ističe Petra Neuner Geržinić.

Vlasnici brojnih objekata imaju lažirane dokumente!

- Prije nego idemo na zadnje rješenje o izvršenju, apsolutno se kontroliraju svi dokumenti u predmetu. U nekoliko predmeta smo ustanovili da dokumenti koji su predani da bi se potencijalno nešto moglo legalizirati, nisu bili izdani od tijela čije su zaglavlje nosili. To smo pitali i nadležna tijela i oni su nam potvrdili da su to dokumenti koje oni nikad nisu izdali. Dakle radi se vjerojatno o falsifikatima i te slučajeve smo prijavili nadležnim tijelima, kazao je Mikulić.

- Vodilo se računa o svemu, pa tako i o tome da objekti koji će se rušiti, nisu jedina adresa bespravnih graditelja, istaknuo je Mikulić.

Do sad uklonjeno 935 bespravno sagrađenih objekata

Odgovarajući na pitanje novinara, Mikulić je rekao da je od travnja 2019. godina u Istri naplaćeno 1,4 milijun eura kazni za bespravnu gradnju, a 130 objekata je uklonjeno dok je u istom razdoblju u Hrvatskoj naplaćeno šest milijuna eura kazni, a uklonjeno 935 bespravno sagrađenih objekata.

Napomenuo je da će uklanjanje nelegalnih objekata trajati određeni broj dana, a sve stvari nađene u objektima koji su predviđeni za rušenje se popisuju i odnose u skladište gdje se čuvaju određeni broj dana. Glavni državni inspektor je još jednom pozvao gradove i općine na suradnju i kooperativnost. Također ih je pozvao da što brže riješe predmete koje su zaprimili i što prije izdaju rješenja o izvedenom stanju kako bi građevinska inspekcija mogla postupati.

- Krenuli smo, i ne odlazimo. U Istri je trenutno sedam ili osam inspektora koji operativno rade - poručio je Mikulić.  

D.G.

DRŽ’TE GAĆE! Kreće sustavno rušenje bespravno sagrađenih objekata
Jutros je u Rovinju počelo rušenje bespravno sagrađenih objekata. - Pojačani inspekcijski nadzori su u Istri, posebno na području Vodnjana, Bala, Ližnjana i Medulina. Obavljeno je više od 100 nadzora, i evo upravo danas je zatvoreno 100. gradilište!, rekao je među ostalim Mikulić, istaknuv…

Državni inspektorat: "Nastavljamo s rušenjem bespravne gradnje u cijeloj RH"

Iz Državnog inspektorata u srijedu su najavili da građevinska inspekcija istovjetne akcije nastavlja u idućem razdoblju, ne samo u Istarskoj županiji već na cijelom teritoriju Hrvatske.

Akcija u Istarskoj županiji, naglašavaju iz Državnog inspektorata u priopćenju, rezultat je višemjesečnog rada građevinskih inspektora koji su samo u posljednja tri tjedana obavili više od stotinu inspekcijskih nadzora. Zatvoreno je stotinu bespravnih gradilišta. Na području Istre od 1. travnja 2019. godine, kada je osnovan Državni inspektorat, građevinska inspekcija obavila je više od 1600 inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđeno niz nepravilnosti te je uklonjeno 128 nezakonitih građevina, napominju.

U istom razdoblju, u cijeloj je Hrvatskoj građevinska inspekcija zaprimila gotovo 28.000 prijava mogućih povreda propisa u području građenja, obavljeno je više od 31.000 nadzora, podneseno je 45 kaznenih prijava te izrečeno više od 1000 novčanih kazni u vrijednosti većoj od šest milijuna eura, navode. Građevinska inspekcija, najavili su, nastavlja akcije i u idućem razdoblju, ne samo na području Istarske županije, već na cijelom teritoriju Hrvatske.

- Propisi u području gradnje su jasni te se na cijelom teritoriju Hrvatske odnose na sve jednako, bez obzira na vjeru, nacionalnost, društveni položaj, političko ili drugo uvjerenje kako neki impliciraju, poručio je Mikulić.

D.G.

Grad Rovinj prijavio preko 200 objekta bespravne gradnje u pet godina
Nakon što je jučer u Rovinju srušena jedna bespravna građevina, iz Grada Rovinja javnosti su se oglasili priopćenjem u kojem navode da je Grad u pet godina podnio više od 200 prijava o bespravnoj gradnji. Priopćenje prenosimo u cjelosti: ’Obavješteni smo od strane Državnog inspektorata da…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.