2 min. čitanja

OVO JE ZABRINJAVAJUĆE Golfska struja u Atlantiku nikad nije bila slabija

OVO JE ZABRINJAVAJUĆE Golfska struja u Atlantiku nikad nije bila slabija
Foto: Youtube / Screenshot

Prošli tjedan je u časopisu Nature Geoscience objavljeno da je usporavanje Golfske struje u dvadesetom stoljeću bez presedana i da je vjerojatno povezano s klimatskim promjenama koje uzrokuju ljudi, kaže dr. Stefan Rahmstorf s Potsdamskog instituta za istraživanje utjecaja klime i inicijator ove studije.

Golfska struja je glavni mehanizam za preraspodjelu topline i presudna za svjetsku klimu, a njezino naglo usporavanje moglo bi izazvati poremećaje širom svijeta, uključujući nagli porast regionalne razine mora, promjene položaja većih kiša i sušnih klimatskih zona, piše ucl.ac.uk.

Rekonstrukcija povijesti protoka Golfske struje

Međunarodni istraživački tim, sastavljen od znanstvenika iz Irske, Britanije i Njemačke, uspio je rekonstruirati povijest protoka Golfske struje tijekom posljednjih 1600 godina pomoću nekoliko neovisnih pokazatelja, uključujući podatke iz prstenova drveća, ledenih jezgri, oceanskih sedimenata kao i povijesnih podataka poput brodskih trupaca, prenosi Telegram.

Analiza pokazuje da je AMOC( Atlantic Meridional Overturning Circulation), sustav oceanskih struja bio relativno stabilan do devetnaestog stoljeća. Počeo je propadati iza oko 1850. godine, a drugi, drastičniji pad uslijedio je od sredine dvadesetog stoljeća.

Zabrinjavajuće površinsko zagrijavanje oceana

Nalazi studije nadovezuju se na prethodna istraživanja koja je vodio dr. David Thornalley, s UCL-a. Rad tima dr. Thornalleyja iz 2020. godine otišao je dalje i otkrio kako je ekstremno stanje Atlantske cirkulacije uzrokovalo površinsko zagrijavanje oceana u sjeveroistočnom Atlantiku tijekom dvadesetog stoljeća koje je bez presedana u posljednjih 1000 godina.

– Iako modeliranja klime već dugo predviđaju usporavanje sustava morskih struja kao rezultat zagrijavanja izazvanog djelovanjem čovjeka, ovo istraživanje daje još više dokaza u prilog tome da Atlantski ocean prolazi neviđene promjene u odnosu na prošlo tisućljeće. Uz ostale ljudske pritiske na morski okoliš, promjene koje promatramo u kruženju oceana utječu na morske ekosustave i na površini i u dubini oceana. Morat ćemo uzeti u obzir ove tekuće promjene u našim naporima za očuvanje i upravljanje morskim resursima – kaže dr. Thornalley.

Mogla bi dodatno oslabiti za 35 do 45 posto

Nova studija naglašava da se događaju velike promjene ali također skreće pozornost na to kako u budućem radu moramo težiti rješavanju toga koje su se komponente i putevi strujanja promijenili, kako i iz kojeg razloga, a puno je toga što još trebamo naučiti.

AMOC je ključna kontrola regionalne i globalne klime. Iako bi usporavanje AMOC-a moglo podrazumijevati ekstremnije i intenzivnije zimske vremenske događaje u Europi, posljedice bi mogle biti višestruke za ljude koji žive s obje strane Atlantika, s istočnom obalom SAD-a osjetljivom na poplave.

Dr. Levke Caesar iz ICARUS Centra za klimatska istraživanja, Sveučilište Maynooth, objašnjava da površinski tok AMOC-a prema sjeveru dovodi do skretanja vodenih masa udesno, daleko od istočne obale SAD-a. Kako struja usporava, to bi moglo dovesti do porasta razine mora na Istočnoj obali. Ako nastavimo poticati globalno zagrijavanje Golfska struja će dodatno oslabiti za 34 do 45 posto do 2100. godine

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.