1 min. čitanja

IMPLOZIJA PODMORNICE TITAN Pojavila se nova teorija, jesmo li do sada vjerovali u laž?

IMPLOZIJA PODMORNICE TITAN Pojavila se nova teorija, jesmo li do sada vjerovali u laž?
Foto: Ocean Gate

Novu je teoriju iznijelo Sveučilište u Houstonu gdje kažu da je tzv. "mikro-izvijanje" moglo biti jedan od potencijalnih uzroka katastrofe.

Mikroizvijanje je najlakše opisati tako da zamislite dugačke špagete koje pritisnete s dva prsta. Što će se dogoditi? Oni će puknuti. Eto tako nekako teksaški znanstvenici opisuju situaciju koje se dogodila u dubinama Atlantika i smatraju kako nitko od putnika nije bio svjestan da implozija slijedi, a tzv. transkript koji je kružio internetom i sugerirao da su bili svjesni nadolazeće katastrofe i kontaktirali matični brod smatra se montiranom loži. Doduše prilično uvjerljivom laži, prenosi New York Times.

- Uvjeren sam da je to lažni transkript. Izmišljen je - tvrdi kapetan Jason Neubauer, umirovljeni pripadnik američke Obalne straže koja stoji iza istrage, predsjednik Istražnog odbora.

Što se teorije mikroizvijanja tiče istraživači su proučavali kako nasumične nesavršenosti mogu izazvati katastrofalne kvarove izazvane izvijanjem na strukturama tankih zidova.

Znanstvenici su izjavili kako se podrazumijeva da su se sitne nesavršenosti na sfernoj ljusci podmornice Titan progresivno oštećivale pri svakom zaronu oslabljujući točke za podvodni pritisak dok naposljetku sve nije završilo katastrofom.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.