2 min. čitanja

Ovaj istarski grad je rekorder u porastu broja osnovnoškolaca!

Ovaj istarski grad je rekorder u porastu broja osnovnoškolaca!
Foto: Grad Poreč

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku lani je u osnovne škole u gradovima bilo upisano gotovo dvije tisuće učenika manje nego 2019. – 225.789 učenika, a godinu prije 227.547 učenika. Za ovu školsku godinu DZS još nije objavio podatak, ali prema onima koji se vide iz aplikacije eRudnik, opet je broj učenika smanjen za oko 2 tisuće. U proteklih osam godina samo su Grad Zagreb i Istarska županija imale porast broja učenika, a u prošloj godini pozitivan trend bilježi tek 38 gradova, piše specijalizirani portal gradonačelnik.hr.

S porastom od 36 učenika u školskoj godini 2020./2021. u odnosu na godinu prije, Poreč je vodeći grad u Hrvatskoj po broju upisanih osnovnoškolaca, što je porast od 2,81 posto u odnosu na godinu ranije.

Poreč je danas jedan od samo nekoliko gradova u cijeloj zemlji koji imaju pozitivne demografske trendove – od 2018. do danas broj učenika u osnovnim školama porastao je sa 1538 na 1635 učenika. Na takva kretanja, Grad je pravovremeno odgovarao investicijama, kako bi se svoj djeci osiguralo kvalitetno obrazovanje. Od 2017. do danas izgrađene su dvije nove osnovne škole za sveukupno 700 učenika, zajedno s dvoranama i ostalom potrebnom infrastrukturom. Zahvaljujući tim investicijama, sva porečka djeca polaze nastavu u jednoj, jutarnjoj smjeni, dok popodneva ostaju rezervirana za slobodne aktivnosti.

Kako bi Poreč ostao poželjno mjesto za život, rast i obrazovanje, Grad Poreč-Parenzo dodjeljuje najveće stipendije u zemlji i za učenike i za studente, sufinancira kupnju udžbenika i drugih obrazovnih materijala učenicima u potrebi osnovnih i srednjih škola, su/financira produženi boravak u osnovnim školama, su/financira programe osnovnih škola iznad standarda s više od 6 milijuna kuna godišnje, sufinancira prijevoz učenika koji se školuju u srednjim školama na području Poreča i susjednih gradova za oko 180 učenika, potiče učenje talijanskog jezika u porečkim srednjim školama financiranjem plaća profesora, a dodatno osigurava sredstva za plaće asistentima u školama za učenike s teškoćama u razvoju, sufinancira djelatnost Centra za pružanje usluga u zajednici “Zdravi grad Poreč-Parenzo”, od čega programe usmjerene djeci, mladima, obiteljima, starijima i posebno ranjivim skupinama građana s ciljem pružanja psihosocijalne podrške i podrške zdravlju s iznosom od 515.000 kuna, sufinancira rad ustanove Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda Pula za provođenje rane intervencije kod djece s neurorizicima i razvojnim poteškoćama i mobilnog tima u Ispostavi Poreč s iznosom od 481.000 kuna, kao i brojne druge mjere socijalne pomoći i podrške, te dodatne mjere za jednoroditeljske obitelji/samohrane roditelje.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.