2 min. čitanja

Održan sastanak na temu zdravstva na otocima – liječnike će privlačiti dodacima na plaću

Održan sastanak na temu zdravstva na otocima – liječnike će privlačiti dodacima na plaću
Foto: Pixabay

SPLIT – U sjedištu Splitsko-dalmatinske županije jučer je održan sastanak na temu zdravstvene skrbi na otocima. Sastanak su inicirali čelnici općina Supetar i Šolta, no osim dogovora za sazivanjem još jednog sastanka u ministarstvu zdravstva, nisu ponuđena konkretna, dugoročna rješenja.

Javnost je o sastanku izvijestila načelnica Supetra Ivana Marković, koja zadnjih nekoliko mjeseci intenzivno upozorava na nedostatak otočkih zdravstvenih djelatnika, osobito na naseljenim otocima poput Brača, koji nema pedijatra, a nedavno je ostao i bez jedinog ginekologa.

Već nekoliko mjeseci pokušavamo dobiti izjavu od ministra zdravstva Vilija Beroša na ovu temu, no ministar zasad vješto izbjegava razgovor o gorućem problemu koji muči sve veći broj hrvatskih otoka. Iako su vladinim dužnosnicima puna usta priča o tome kako treba učiniti sve što je moguće da se zaustavi trend smanjenja otočke populacije, čini se da je to još samo jedan u nizu formalnih planova s papira koji nikako da krenu u realizaciju.

U akciju su, stoga, krenuli načelnici četiriju velikih otoka s područja Splitsko- dalmatinske županije – Visa, Hvara, Brača i Šolte, koji su inicirali sastanak sa županom, pročelnicom i ravnateljima županijskog Zavoda za hitnu medicinu te županijskog Doma zdravlja.

Foto: Facebook/Ivana Marković

Sastanak je sazvan kako bi se otvoreno razgovaralo o svim problemima s kojima se suočava zdravstvo na otocima, s posebnim naglaskom na nedostatak zdravstvenog i medicinskog kadra.

Otočki načelnici zatražili su sastanak i u ministarstvu zdravstva gdje će skrenuti pozornost na potrebe mijenjanja zakonskih okvira kojima bi se zajedničkom strategijom i djelovanjem ministarstva, županije i lokalne zajednice osiguralo privlačenje i ostanak kadra na otocima.

– Sve općine i Grad Supetar potpisali su zajednički sporazum kojim će sufinancirati dodatak na plaću za dolazak ginekologa i pedijatra na naš otok, međutim ne smatramo da je to dugoročno rješenje već upravo zajednička strategija i djelovanje od ministarstva, županije i jedinica lokalne samouprave – napisala je na svom Facebook profilu gradonačelnica Supetra.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Pogledajte kakvim se gliserom prevoze hitni pacijenti s Brača: “Brod je u očajnom stanju, ovo je nedopustivo!”
Načelnik Pučišća o zdravstvu na Braču: “Da, IMAMO PROBLEM”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.