3 min. čitanja

FOTO Pogledajte kakvim se gliserom prevoze hitni pacijenti s Brača: “Brod je u očajnom stanju, ovo je nedopustivo!”

FOTO Pogledajte kakvim se gliserom prevoze hitni pacijenti s Brača: “Brod je u očajnom stanju, ovo je nedopustivo!”
Foto: Facebook

SUPETAR – Gradonačelnica Supetra Ivana Marković više se puta žalila na katastrofalnu zdravstvenu situaciju na otoku Braču i u Supetru, pa je nakon upozorenja o nedostatku pedijatra i ginekologa te o stanju u tamošnjem Domu zdravlja, danas upozorila na što sliči gliser koji služi za prijevoz pacijenata i hitnih slučajeva u bolnicu u Split.

– “Suvremena čuda” našeg hitnog medicinskog prijevoza 21.-og stoljeća sa otoka Brača u bolnicu na kopno. Gliser je u potpunom raspadu, tehnički neispravan, opasan za posadu , putnike i ostale sudionike prometa, bez lera, navigacije, pa čak i običnih brisača. Sve se raspada. Kada pada kiša vozač gura glavu van kabine da vidi ispred sebe u nadi da neće slučajno udariti u drugi brod.

Danas unesrećenik iz Supetra nije imao čast da se preveze s ovim suvremenim prijevoznim sredstvom radi nemogućnosti prijevoza te je iz Supetra odvezen na 30 km udaljen brački aerodrom da bi ga se helikopterom prevezlo u Split. To se zove zlatni sat, štednja goriva i resursa!

Jedino što mogu je ponovo pisati i upozoravati da se stvari pokrenu na bolje jer svatko od nas se može naći u situaciji da mu život ovisi o tome kako brzo će doći do bolnice,koja je u našem slučaju na kopnu, uz veliko pitanje hoće li gliser raditi i koliko brzo će stići? Ono što je sigurno da svatko od nas treba imati siguran tretman dostojan čovjeka.

Foto: Facebook

Zahtijevamo ispravan i pristojan gliser za prijevoz bolesnika, medicinskog osoblja i posade te da nadležne inspekcije pregledaju da li plovilo zadovoljava tehničke uvjete.

Što radi SD Županija? Nema medicinskog osoblja, nema glisera, nema heliodroma…

Ovim putem hvala svima koji brinu i spašavaju unesrećene osobe i u ovim teškim uvjetima daju sve od sebe.

U Hrvatskoj godišnje umre 23000 ljudi od srčanih i moždanih udara, 300 u prometnim nesrećama i još 2700 bude ozbiljno ozlijeđeno. Medicinski “zlatni sat”, razdoblje od 60 minuta u kojih je potrebno dopremiti osobu u ustanovu koja će ga zbrinuti spašava živote!

Zato nam je neophodna hitna helikopterska medicinska služba i adekvatan prijevoz putnika bilo gliserom ili helikopterom.

Pogotovo na otocima koje gube doktore i kilometrima ili miljama udaljenim od bolnica – piše Marković koja je objavila i poruku s WhatsAppa.

Poruku najvjerojatnije šalje upravitelj plovila nekom od liječnika i moli ga da reagira.

“Doktore, brod je u očajnom stanju, molim vas da nazovete “ove” u Split i kažete im to. Ja ovakav brod neću vozit, pa lipo dobija otkaz, ovo je nedopustivo za vas kao doktora i mene kao skipera. Dogodit će se zlo, a na kraju ću ja odgovarati. Molim vas da me zaštitite”, stoji u poruci.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.