2 min. čitanja

Održan niz radionica o morskom otpadu za istarske mališane

Održan niz radionica o morskom otpadu za istarske mališane
Foto: IRENA

Istarska Regionalna Energetska Agencija IRENA održala je tijekom ovog mjeseca niz radionica za osnovnoškolce na temu morskog otpada. Edukacije su se provodile u osnovnim školama koje imaju status eko škole i koje su se prošle godine prijavile na Poziv na sudjelovanje u projektnim aktivnostima.

U programu je sudjelovalo 6 osnovnih škola i 300 učenika različitih uzrasta s područja županije koji su kroz edukacije naučili što je to morski otpad, što je zagađenje mikro plastikom, koji su uzroci nastanka morskog otpada te kako to zagađenje utječe na okoliš, morske životinje i ljude.

Foto: IRENA

Morski otpad definira se kao bilo koji postojani, proizvedeni ili prerađeni čvrsti materijal koji nije prirodnog podrijetla nego je proizveden, korišten ili odbačen od strane čovjeka izravno u more ili je u more dospio iz kopnenih izvora putem rijeka, otpadnih voda ili vjetrom. Procjenjuje se da oko 80 % morskog otpada potječe s kopna, a 20 % nastaje na moru.

Plastični otpad kao najzastupljeniji u prirodi vremenom se ne razgrađuje već se dijeli u manje fragmente. Komadići plastike manji od 5 mm nazivaju se mikroplastikom. Osim raspadom većih fragmenata, mikroplastika nastaje i na druge načine, npr. često je sastojak kozmetičkih sredstava, produkt pranja sintetičke odjeće i slično. Mikroplastika predstavlja iznimnu i dalekosežnu opasnost za okoliš i ekosustave, a poput krupnog otpada može biti i izvor prenošenja stranih i invazivnih vrsta. Negativni utjecaj morskog otpada na morski okoliš očituje se i kroz onečišćenje opasnim tvarima i teškim metalima.

Posebno je naglašeno kako svaka osoba odgovornim ponašanjem može barem djelomično utjecati na smanjenje morskog otpada. Učenicima je pokazano kako pravilnim selektiranjem otpada, smanjenjem korištenja jednokratne plastike, sudjelovanjem u akcijama čišćenja i širenjem znanja mogu pridonijeti rješavanju ovog ozbiljnog problema.

Učenici će, u sklopu projekta,  također sudjelovati u akcijama čišćenja plaža i kampanji podizanja svijesti. Krajem ovog mjeseca i početkom svibnja u planu su četiri akcije čišćenja plaža na području Istre, a tijekom kojih će učenicima biti prezentirani načini recikliranja i monitoring morskog otpada. U sklopu kampanje podizanja svijesti, učenici će izraditi različite radove koji će se kasnije koristiti za promociju daljnjim projektnim događajima.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.