3 min. čitanja

Odmor za tijelo i dušu za koji su potrebni samo more i maska

Odmor za tijelo i dušu za koji su potrebni samo more i maska
Foto: More/Screeshot

Iz ljubavi prema ljepotama mora rodila se i snorkeling karta Istre. Za ovaj doživljaj nije potrebna ni teška ronilačka oprema ni ronilačke zvjezdice. Dovoljno je plivajući ili plutajući na površini s maskom zaviriti u podmorje.

Plavetnilo Kvarnera i Rt Mašnjak, uz strme obale Plominskoga zaljeva s kojih se za ljetnih večeri širi intenzivni miris smilja. Pretoplo je kolovoško podne. Stijena s lučkim svjetlom s vanjske strane ponire do 30 metara, a s unutrašnje se smjestila najatraktivnija snorkeling lokacija u Istri.

Barbari je Mašnjak dobro poznat, ali uvijek iznova uživa mu se vratiti. Studentski posao postao joj je životni poziv, pa već 32 godine profesionalno zaranja u ljepote podmorja.

- I onda sam mislila, pa zašto ne bi drugi vidjeli koji ne rone s bocama, jer svatko tko ima masku može pogledati pod površinu mora, jednostavno kao što smo i ovdje vidjeli i vi ste to vidjeli, već na metar dubine možete vidjeti alge, spužve raznih boja, možemo vidjeti neka mala bića, samo ako se približite vidjet ćete koliko su zanimljivi - za emisiju More objasnila je Barbara Unković.

Foto: Wikimedia

Rodila se snorkeling karta Istre

I tako se iz ljubavi prema ljepotama mora koje želiš podijeliti s drugima, rađa snorkeling karta Istre! Od Fažane, Pule, preko Rovinja, Vrsara, Poreča, Novigrada, pa do Plomina nižu se 24 posebne lokacije. Na nešto plićoj i razvedenijoj zapadnoj obali do visokih klisura i grebena na istočnoj, čeka vas šaroliki živi svijet mora, podvodne špilje i prolazi, kameni labirinti.

- Jug Istre ima jako stjenovitu obalu i zanimljive geomorfološke oblike, tu imate, puno lukova koji se mogu preroniti, prolaza, poluotvorenih špilja. Istočna obala okupana je vodama Kvarnera, velike vodene mase, velike bioraznolikosti, bistrina mora je drugačija, i život je drugačiji, mislim izgleda stvarno fenomenalno - opisuje Barbara.

Potvrđuju to i fotografije koje je čekajući pravi trenutak snimio Barbarin suprug Anton.

- Život je bujniji u plitkome, boje su izraženije, jednostavno veći užitak je roniti, veća je čarolija. U plićaku se nalazi 80 posto svega što more nudi, a mi iz nekog razloga mislimo da se sve nalazi u dubinama. Ima i tamo ljepote, ali ovo je nešto sasvim drugo - kazao je Anton Unković.

Teško se odlučiti Prirodno, Havajsko, Ceja, Punta Uljeva, Kolumbarica ili ipak Mašnjak.

- Konkretno ovdje i u plitkome imamo velike količine male ribe, velike ribe, a u malo većim dubinama možemo i na koralje naići, što je rijetkost za istarsku obalu - istaknuo je Anton.

Ljubav prema moru

Fotografije i karte lokacija, koje je satima pod morem crtala Barbara, možete naći na stranicama turističkih zajednica. Ali to nije isto kao kad sami stavite masku, plitko zaronite, osjetite milovanje mora, njegovu tišinu i pratite osjećaje koji vas pritom prožimaju.

- Ovako na licu mjesta zaista je autentično i mislim da ćemo privući ljude da dođu na našu lokaciju rta Mašnjaka i snorklinga. Sama obala nam je slabo razvijena i imamo plaže koje su dostupne većinom morskim putem - rekla je Ariana Brnetić, direktorica TZ Kršan.

Snorkajući, plitko roneći na dah, pobijedit ćete i mogući strah od morskih dubina, u trenu za sobom ostaviti svakodnevni stres i više cijeniti more. Taj jedinstveni put koji oduvijek povezuje cijeli svijet.

- Mislim da je snorkeling pravi odmor za dušu, pogotovo u današnje doba gdje vrijeme tako brzo leti i ljudi su u stresu, jednostavno se ne znaju odmoriti. A zamislite, samo trebate kupiti masku. U moru je tišina, plavetnilo, čujete zvuk onog zdravog grebena, i gledate ribe, pa ja mogu satima biti tako pod vodom. Najljepše je u društvu, ali čak i da ste sami da idete uz obalu pa divota, opisala je Barbara.

A.B.

PROČITAJTE JOŠ:

ISTRA SNORKELING Otvara se 17 posebnih lokacija za ronjenje na dah
Turistička zajednica Istarske županije i primorske lokalne turističke zajednice ove regije implementirale su novi turistički proizvod koji će razveseliti sve ljubitelje morskog plavetnila jer od sada mogu otkrivati tajanstveni istarski podvodni svijet te pristupiti najsugestivnijim lokacijama i uživ…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.