2 min. čitanja

80. OBLJETNICA DANA "D" Skupina veterana simbolično prelazi La Manche i iskrcava se u Normandiji

80. OBLJETNICA DANA "D" Skupina veterana simbolično prelazi La Manche i iskrcava se u Normandiji
Foto: Depositphotos

Skupina veterana Dana "D" ponovno izvodi svoj poznati prijelaz kanala La Manche između Francuske i Velike Britanije, uoči proslave 80. godišnjice iskrcavanja u Normandiji, herojskog amfibijskog napada koji je preokrenuo tijek borbe za zaustavljanje nacističke Njemačke. Budući da najmlađi muškarci koji su bili tamo na slijetanju sada imaju 98 godina, ovo bi moglo biti i posljednje značajno okupljanje veterana Dana D.

40 pripadnika koji su sudjelovali u najpoznatijoj operaciji Drugog svjetskog rata napustili su Portsmouth, na putu za Mont St Michel na posebnom trajektu. Trajektni prijelaz pratila je motorna topovnjača iz Drugog svjetskog rata HMS Meduza i povijesni spasilački brod Kraljevskog ratnog zrakoplovstva. Dok je trajekt isplovljavao, svirale su i gajde na gornjoj palubi broda.

Plaža u Normandiji - Foto: Depositphotos

Neki od muškaraca ispričali su svoja iskustva tog jezivog, a za povijest jednog od najznačajnijih dana. Za mnoge je to bilo emotivno iskustvo - kako za priliku da još jednom obilježe taj dan, tako i za povratak uspomena iz teške borbe na plaži.

- Prizor je bio nevjerojatan i znao sam tamo i tada smo bili dio nečeg velikog, osjećali ste da nam se ništa ne može dogoditi - rekao je John Dennett, protuzrakoplovni topnik koji je služio u tri amfibijske operacije prije Normandije.

- Tek kasnije počinjete shvaćati koliko ste imali sreće i da je bilo tko od nas mogao biti izgubljen.

Francuske, britanske i američke snage također održavaju prigodne događaje povodom ovog datuma. Tijekom vikenda, 101. zračna eskadrila izvela je padobranski "desant" iznad Normandije - koristeći okrugle padobrane prikladne za razdoblje Drugog svjetskog rata i teretne zrakoplove C-47. U utorak su dva francuska desantna broda izvela probu za inscenirani "napad" na plažu, koji će biti dio glavnog događaja.

Potpuna komemorativna ceremonija koju predvodi francuski predsjednik Emanuel Macron zakazana je za 6. lipnja na plaži Omaha. Sastanku će nazočiti američki predsjednik Joe Biden, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, njemački kancelar Olaf Scholz, kanadski premijer Justin Trudeau i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Francuska je pozvala sve predstavnike ruske vlade, s obzirom na tekuće događaje u Ukrajini.

- Komemorativni događaji u punom opsegu dio su napora koje Francuska ulaže u održavanje kolektivnog sjećanja na Drugi svjetski rat, izjavio je povjesničar Denis Peschanski.

- To je vidljivo u nevjerojatnom broju lokalnih inicijativa, posebice u školama, bilo u Normandiji ili diljem Francuske - rekao je Peschanki za France 24.

- Pitanje prenošenja ove povijesti na sljedeću generaciju dobro je i istinski asimilirano. Postoji pravi entuzijazam i vjerojatno neće izblijedjeti.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.