2 min. čitanja

Objavljena ilustrirana priča o stivanskoj mački u kampanelu

Objavljena ilustrirana priča o stivanskoj mački u kampanelu
Foto: Franjo Mlinac

SUTIVAN – Iz tiska je u izdanju Narodne knjižnice Sutivan upravo izašla ilustrirana „Priča o mački u kampanelu / The Story about the Cat in the Belfry“ za koju je ilustracije izradio slikar Dražen Jerabek, a tekst prema usmenoj predaji prilagodio Franjo Mlinac.

U luksuznom tvrdom uvezu, obima 30 stranica s predivnim ilustracijama u boji, priča je namijenjena čitateljima svih uzrasta koji će na atraktivan način saznati zašto je Sutivan na otoku Braču jedino mjesto na svijetu koje ima mačku u kampanelu (zvoniku) i kako je do toga došlo.

Foto: Franjo Mlinac

Slikovnica je dvojezična, na hrvatskom i engleskom jeziku, tako da omogućuje i strancima koji dolaze na otok Brač da se upoznaju s ovom jedinstvenom legendom koja je brojnim aktivnostima raznih pojedinaca, narodne knjižnice, Općine Sutivan i Turističke zajednice postupno ugrađena u suvremeni identitet ovoga mjesta.

Foto: Franjo Mlinac

Podsjetimo se, u stivanskom zvoniku se od 2001. g. nalazi kamena skulptura mačke koju je postavio Roko Zuanić Anakleto, 2016. HRT je u sklopu serijala „Otkrivamo Hrvatsku“ snimila dokumentarnu reportažu „Sutivan: maška u kampanelu“, knjižnica je 2019. objavila brošuru „Mačka u kampanelu: ponos i predrasude“ u kojoj je nastanak legende datiran u 30-te godine prošlog stoljeća i u kojoj je prenesen tekst Marka Uvodića Splićanina na tu temu, općinska uprava je 2020. g. postavila na rivi skulpturu akademskog kipara Ante Strinića „Djevojčica s mačkom“ koja svojoj mački pokazuje onu u zvoniku, a ove godine je Sutivan dobio i ovu ilustriranu priču koja od sljedećeg tjedna ide u distribuciju širom Hrvatske.

Foto: Franjo Mlinac

Lijepi je to primjer kako se jedna zanimljiva povijesna anegdota može pretočiti u atraktivan turistički proizvod i simpatičan simbol slikovitoga dalmatinskog mjesta koje nas stalno iznenađuje svojim projektima i aktivnostima.

Franjo Mlinac

PROČITAJTE JOŠ:

Mjesec u perigeju i mačka u kampanelu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.