3 min. čitanja

Njemački mediji: Hrvatske kilometarske gužve na graničnim prijelazima u sezoni trebale bi postati prošlost

Njemački mediji: Hrvatske kilometarske gužve na graničnim prijelazima u sezoni trebale bi postati prošlost
Foto: Youtube / Screenshot / Ilustracija

Njemački mediji su se posljednjih dana raspisali o ulasku Hrvatske u schengenski prostor te su saželi pravila vezana za putovanja iz Njemačke u Hrvatsku od siječnja 2023. godine.

Kilometarske gužve na graničnim prijelazima u sezoni trebale bi biti prošlost, piše njemački portal ruhr24.de.

Njemački mediji nadalje pišu kako šengenski sporazum prvenstveno dopušta prelazak granica bez provjere identiteta unutar svojih članica. Istodobno, sporazum zahtijeva pojačanu zaštitu na vanjskim granicama Schengena kroz bolji nadzor i kontrole.

Ulazak Hrvatske u schengenski prostor snažan impuls za turizam
Ulazak Hrvatske u schengenski prostor snažan je impuls i za turizam. Osnažit će interes za našom ponudom i dodatno olakšati dolazak na Jadran. Evo što kažu splitski hotelijeri i turistički djelatnici. Nakon zelenog svjetla iz Bruxellesa, turistički sektor vjeruje da bi zbog jednostavnijeg prelaska…

- To bi trebalo nastaviti kako bi se osigurala unutarnja sigurnost pojedinačnih zemalja. Prekogranična policijska suradnja i zajednička politika azila također su dio sporazuma koji će uskoro uključiti 27 zemalja članica s Hrvatskom - pišu mediji.

Osim ukidanja graničnih kontrola od 2023. godine za Hrvatsku, od 26. ožujka trebale bi postati nepotrebne i kontrole u zračnim lukama. Ipak, preporučljivo je ponijeti dokumente propisane nacionalnim propisima schengenskih država i osobnu iskaznicu, pišu njemački mediji.

Euro u Hrvatskoj


Njemački mediji pišu i kako bi i euro također trebao biti uveden početkom sljedeće godine i zamijeniti hrvatsku kunu.

Promjena novca prije puta više nije potrebna. Također je moguće zamisliti da će biti inovacija u turističkoj industriji, na primjer novi hotelski lanci koji se žele smjestiti u zemlju koja je sada “bez granica” na sjeveru.

Turizam je jedan od najvažnijih izvora prihoda za Hrvatsku. Tome posebno doprinose njemački turisti. Uz popularna odredišta poput obalnog grada Splita ili glavnog grada Zagreba, zemlja nudi i druga fantastična mjesta.

Oni koji su fascinirani mirnim plažama i uvalama pronaći će to, na primjer, na otoku Silbi. S druge strane, ako volite potpunu suprotnost i još vam smeta što bugarski zlatni pijesak nije ušao u schengenski prostor, tulumariti možete i na otocima Pagu ili Murteru”, pišu njemački mediji, prenosi N1.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Europarlamentarci traže povratak Schengena bez graničnih kontrola – smatraju da je RH ispunila uvjete za ulazak u Schengen uz jedan ALI | | Morski HR
Europski parlament u godišnjem izvješću o Schengenu, prihvaćenom s 505 glasova za, 134 protiv i 54 suzdržanih, navodi da bi države članice žurno trebale ponovno uspostaviti slobodu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.