2 min. čitanja

Nekada idiličan gradić s tipičnim starim kućama, danas je morbidno preizgrađen

Nekada idiličan gradić s tipičnim starim kućama, danas je morbidno preizgrađen
Foto: TZO Medulin

PREMANTURA - Premantura, na samom jugu Istre, bila je idličan gradić s dosta tipičnih starih kuća, nešto novijih atraktivnih vila i puno mediteranskog zelenila. Danas je, nažalost, morbidno preizgrađena.

Od središta mjesta prema Kamenjaku nižu se redovi urbanih vila za koje uglavnom nema urbanističkih preduvjeta. Neke od tih vila jesu lijepe, ali su prevelike za svoje okruženje.

Druge novogradnje izrazito su ružne, poput jedne zelene kule s puno malih prozora koji gledaju u zidove susjedne kuće. Teško je shvatljivo kako je arhitekt te grozne zgrade dobio diplomu, piše Kult Plave Kamenice.

Današnja je Premantura preizgrađena baš kao zagrebački Vrbik i pojedini dijelovi Trešnjevke te definitivno nije moderna i održiva turistička destinacija. Na prvi je pogled jasno da se ovdje dogodio urbanističko graditeljski zločin, inače tipičan za srednju i južnu Dalmaciju.

Ovdje se ne radi samo o dojmovima, već i o činjenici da je još 2021. na području Premanture i Medulina registrirano više od 300 slučajeva bespravne gradnje. Današnja, zaista nelijepa Premantura, ogledni je primjer neumjerene, krajnje pohlepne apartmanizacije koja ugrožava istarski turizam.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Istarske općine pokrenule portal ‘bespravna gradnja’
Problem bespravne gradnje pokušalo se riješiti legalizacijom postojećih objekata, no to je samo dalo vjetar u leđa nelegalnim graditeljima, rečeno je danas u Saboru prilikom predstavljanja portala ‘bespravnjagradnja.hr’. - Znamo svi da nam je Državni inspektorat potkapacitiran da prati buj…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.